; ;
Gemt

Fremgang i eksporten i november - årsvæksten er ikke prangende

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort tal for den danske vareeksport frem til og med november i år.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 9. januar 2019

Vareeksporten har været på lidt en rutsjetur i 2018. Vareeksporten var faldende frem mod sommeren, hvorefter vi oplevede pæne vækstrater for det danske salg af varer til udlandet. Glæden varede dog kort, for i juli oplevede vi igen faldende vareeksport.

Onsdagens nye tal for november viser dog, at eksporten af varer ekskl. brændsel, skibe og fly er steget med 0,8 pct. fra oktober til november, når der tages højde for normale sæsonudsving. I løbet af årets første 11 måneder er eksporten blot 0,6 pct. højere end samme periode sidste år. Der er efterhånden et klart billede af, at den danske eksport i år ikke har været tilfredsstillende. Det er især eksporten til EU-landende, der er gået ned i gear. I løbet af årets første 11 måneder er eksporten til EU-landene 0,5 pct. lavere end samme periode sidste år. Det skyldes, at væksten i Europa i år er gået ned i et lavere gear. Det er ikke godt nyt for danske virksomheder, der eksporterer til vores nabolande, at der er lavere blus på væksten i Europa.

Det er særligt eksporten til Storbritannien, der svigter i år. I løbet af årets første 11 måneder er eksporten til Storbritannien hele 20,2 pct. lavere end samme periode sidste år. Det tegner derfor et billede af, at usikkerheden som følge af Brexit er gået hårdt ud over danske virksomheder, der eksporterer til Storbritannien.

Dansk økonomi kører på to hovedmotorer, eksporten og det private forbrug. Det ser desværre ud til at væksten i år primært vil blive trukket af den ene hovedmotor nemlig privatforbruget, mens de svage tal ikke giver store forhåbninger til eksporten. Vi har heldigvis fortsat gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; vi har rekord høj beskæftigelse, lav ledighed og stigende realløn.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil