; ;
Gemt

Handicappet medarbejder fik medhold - men ingen godtgørelse

Det var i strid med forskelsbehandlingsloven, da en virksomhed som begrundelse for, at en handicappet ansat ikke kunne komme i betragtning til en anden ledig stilling, henviste til hans fleksjobordning. Fleksjobberen fik dog ingen godtgørelse, da han ikke havde søgt stillingen.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 22. august 2019

Det siger forskelsbehandlingsloven
Det fremgår af forskelsbehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle lønmodtagere eller ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, afskedigelse, forflyttelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår. Ved forskelsbehandling forstås blandt andet enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af handicap.

Forespørgsel til ny stilling hos arbejdsgiveren
Sagen drejede sig om en mand ansat i fleksjob, som var diagnosticeret med fibromyalgi og kronisk smertetilstand efter en trafikulykke i 2004.

I november 2018 søgte fleksjobberens arbejdsgiver ved et jobopslag efter en ny IT-driftsmedarbejder til en fuldtidsstilling på 37 timer om ugen. Fleksjobberen skrev til den ansvarlige for ansættelsen og spurgte, om stillingen kunne besættes af en fleksjobber. Svaret lød, at man næppe kunne tilbyde en ansættelse i fleksjob, da virksomheden havde brug for en styrkelse af ressourcerne i IT-enheden og derfor som udgangspunkt havde brug for en medarbejder, der kunne arbejde 37 timer om ugen.

Fleksjobberen søgte ikke stillingen men indklagede efterfølgende virksomheden for Ligebehandlingsnævnet med krav om godtgørelse for forskelsbehandling på grund af handicap.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet lagde til grund, at fleksjobberen led af et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Nævnet vurderede på baggrund af oplysningerne om virksomhedens svar på medarbejderens forespørgsel til den ledige stilling, at ligebehandlingsprincippet var blevet krænket.

Fleksjobberen fik dermed medhold i sin klage. Da fleksjobberen ikke havde søgt stillingen som IT-driftsmedarbejder, fandt Ligebehandlingsnævnet imidlertid ikke grundlag for, at fleksjobberen skulle tilkendes en godtgørelse.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen illustrerer, at det som virksomhed er særdeles vigtigt at være påpasselig med at afvise interne eller eksterne ansøgere, som lider af et handicap, til ledige stillinger i virksomheden. Det er dog bemærkelsesværdigt, at fleksjobberen i den konkrete sag ikke blev tilkendt en godtgørelse for brud på forskelsbehandlingsloven med den begrundelse, at han ikke kunne anses som ansøger til en ledig stilling.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, inden der træffes ansættelsesretlige beslutninger i sager, der vedrører handicappede medarbejdere, herunder ansatte i fleksjob.