; ;
Gemt

Højeste antal konkurser i 7 år

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort tal for udviklingen i konkurser i december måned. Det viser, at 217 aktive virksomheder blev erklæret konkurs i december – det er færre end i november.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den onsdag den 8. januar 2020

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort tal for udviklingen i konkurser i december måned. Det viser, at 217 aktive virksomheder blev erklæret konkurs i december – det er færre end i november.

Med tallene for december kan vi samtidig gøre status for 2019. Det viser, at 8.474 virksomheder blev erklæret konkurs i løbet af 2019 – det er det højeste antal konkurser siden statistikken startede i 2009. En væsentlig del af disse virksomheder har dog ikke ansatte eller væsentlig økonomiske aktiviteter. Årsagen til de mange konkurser i virksomheder uden aktiviteter skyldes teknik i forhold til lovgivningen, der kræver registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år ca. 7.500 selskaber til skifteretterne med henblik på tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Det har medført ekstraordinært mange konkurser i marts og april i år.

Når man sorterer de ikke aktive virksomheder fra, så er billedet lidt bedre. I 2019 har 2.590 virksomheder med aktiviteter måtte dreje nøglen om som følge af konkurs. Det er det højeste antal konkurser i 7 år. Vi skal tilbage efterdønning fra finanskrisen før vi sidst havde så mange virksomheder, der måtte dreje nøglen om. Set i lyset af den flotte vækst, der har været i dansk og international økonomi, er det overraskende, at mange virksomheder går konkurs. En del af forklaringen er, at når tiderne er gode, er der mange med en iværksætter gemt i maven, som får mod på at starte egen virksomhed. Det har vi også set i Danmark, hvor der aldrig er blevet etableret så mange nye virksomheder, som vi har set de seneste år.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil