; ;
Gemt

Husk det nu: Bindende videresalgspriser er et no-go!

30. september 2020

Designvirksomheden GUBI har betalt en bøde på 6.000.000 kroner for at have brudt konkurrenceloven. Virksomheden har selv henvendt sig til myndighederne og erkendt overtrædelsen.


Sagens omstændigheder

Overtrædelsen er sket ved, at GUBI A/S i en periode på ikke under 2,5 år frem til februar 2020 har været ansvarlig for, at ansatte i virksomheden har indgået konkurrencebegrænsende aftaler med en række forhandlere. Her har GUBI A/S stillet krav om, at virksomhedens vejledende priser skulle overholdes som mindstepriser i forbindelse med videresalg til forbrugerne. Virksomheden henvendte sig selv til Konkurrencestyrelsen, efter at de havde opdaget miseren.

Hvordan straffes konkurrencelovsovertrædelser?
Ved meget lange og meget grove overtrædelser kan der idømmes fængselsstraffe. Der findes ingen eksempler på anvendelse af dette i Danmark endnu. For så vidt angår bøder er udgangspunktet som følger:

Overtrædelsens grovhed
Ved vurderingen af overtrædelsens grovhed sondres der mellem en mindre alvorlig, en alvorlig og en meget alvorlig overtrædelse.

Grundbeløbet til en virksomhed for en mindre alvorlig overtrædelse bør ifølge bemærkningerne til loven være op til 4 millioner kroner, grundbeløbet for en alvorlig overtrædelse bør være fra 4 millioner kroner til 20 millioner kroner, mens grundbeløbet for en meget alvorlig overtrædelse bør være fra 20 millioner kroner og opefter.

Grundbeløbet til en person, der har begået en mindre alvorlig overtrædelse, bør ifølge bemærkningerne være på mindst 50.000 kroner. Grundbeløbet for en alvorlig overtrædelse bør være på mindst 100.000 kroner, mens grundbeløbet for en meget alvorlig overtrædelse bør være på mindst 200.000 kroner.

Overtrædelsens varighed
For både virksomheder og personer skal der sondres mellem en overtrædelse af kortere varighed (mindre end ét år), af mellemlang varighed (et til fem år) og af lang varighed (over fem år), hvor størrelsen af bøden stiger i takt med overtrædelsens varighed.

En overtrædelse af kortere varighed medfører ikke et tillæg til det grundbeløb, der er fastlagt for overtrædelsens grovhed. En overtrædelse af mellemlang varighed medfører et tillæg på op til 50 procent af det grundbeløb, der fastsættes for overtrædelsens grovhed, og en overtrædelse af lang varighed medfører et tillæg på 10 procent for hvert år, en overtrædelse har fundet sted, og af det grundbeløb, der fastlægges for overtrædelsens grovhed.

Virksomheders omsætning
Ved udmålingen af en bøde til en virksomhed skal der derudover tages hensyn til virksomhedens omsætning. En bøde for en alvorlig og en meget alvorlig overtrædelse skal ifølge bemærkningerne til konkurrenceloven indebære en væsentlig omkostning for virksomheden i forhold til dens omsætning. Det er virksomhedens koncernomsætning, der skal tages i betragtning, og fra samtlige de varer og tjenesteydelser, som virksomheden producerer eller distribuerer.

Udfaldet af den konkrete sag
Som nævnt blev bøden i den konkrete sag fastsat til 6 millioner kroner. Den eksakte beregning fremgår ikke af bødeforlægget, men overtrædelsen blev sandsynligvis vurderet som værende alvorlig – dvs. vi befinder os i den mellemste kategori. Da der ligeledes var tale om en overtrædelse af mellemlang varighed, blev grundbeløbet hævet med op til 50 procent.

Som formildende omstændighed blev der lagt vægt på, at GUBI A/S kunne dokumentere, at virksomheden havde implementeret foranstaltninger, der skulle sikre, at overtrædelsen ikke sker igen. Derudover havde GUBI A/S selv henvendt sig til myndighederne og erkendt overtrædelsen samt bidraget til sagens opklaring og afgørelse.

Vil du vide mere om konkurrenceret, så tilmeld dig vores webinar om emnet her: Webinar: Grundlæggende konkurrenceret.

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil