; ;
Gemt

Industriens omsætning i første fald siden finanskrisen - salget af medicin sætter ny rekord

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at omsætningen i industrien inkl. råstofindvinding er opgjort til 848 mia. kr. kr. i 2020. Det er et fald på hele 25 mia. kr. i forhold til 2019.

Nyhed

01. marts 2021

Det er bestemt bemærkelsesværdigt, da det er den første nedgang, der er registreret siden finanskrisen i 2008. Coronakrisen sætter dermed en stopper for 11 års uafbrudt fremgang i industriens omsætning.

Det viser med al tydelighed, at coronakrisen har ramt flere af de danske industrivirk-somheder ekstremt voldsomt. Den største nedgang ses inden for råstofindvinding, hvor omsætningen er faldet med 12 mia. kr., svarende til 43,4 pct. Det er fald, der i høj grad skyldes, at oliepriserne nåede et historisk lavt niveau i løbet af 2020. Dertil har corona-pandemien ført til betydeligt fald i energiforbruget inde for særligt transportsektoren.

Selv om industriens omsætning faldt brat i 2020, så formåede medicinalindustrien at sætte ny salgsrekord. Medicinalindustriens omsætning steg med 8,6 pct. til i alt 136 mia. kr. i 2020. Det er en fremgang på nu svimlende 43 mia. kr. siden 2008, svarende til 217,4 pct.

Den store stigning i salget af medicin skal ses i sammenhæng med, at der under en økonomisk krise typisk fortsat efterspørges både medicin og medicinsk udstyr. Dertil har flere lande valgt at opbygge deres lagre af medicin og medicinsk udstyk under coro-nakrisen.

Det er i øjeblikket svært at overdrive betydningen af medicinalsektoren for dansk øko-nomi. Medicinalindustriens salg udgør nu 25,8 pct. af det samlede varesalg, hvilket er en imponerende fremgang i forhold til 2008, hvor andelen lå på blot 11,9 pct.

Det er en succeshistorie, vi skal holde fast i og udbygge yderligere over de kommende mange år. Det er der umiddelbart gode muligheder for i et globalt marked med en generel stigning i levestandarden og et øget fokus på sygdomsbekæmpelse. Men der er også behov for ambitiøse politiske tiltag og investeringer, der styrker medicinalsektorens rammevilkår.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil