; ;
Gemt

Inflation på 0,6 pct. i februar - trods pandemien er børnefamiliernes købekraft steget med ca. 8.900 kr. det seneste år

Onsdag blev der offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, der viser at inflationen var på 0,6 pct. i februar, hvilket er på niveau med den foregående måned.

Nyhed

10. marts 2021

Onsdag blev der offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, der viser at inflationen var på 0,6 pct. i februar, hvilket er på niveau med den foregående måned.

Det er særlig stigende priser på el, der trækker inflationen op sammenlignet med for et år siden. Dertil er det højere priser for husleje, der trækker inflationen op i februar.

Man skal dog tage dagens inflationstal med store forbehold. Danmarks Statistik meddeler, at det ikke har været muligt at indhente godt 15% af prisobservationerne i februar herunder i brancher, som har været lukket ned. Her er priserne omvendt blevet estimeret. Det er selvsagt en svær øvelse i en situation, hvor coronakrisen fortsat hærger voldsomt.

Svagt tiltagende inflation i 2021
Inflationen har været tiltagende siden lavpunktet i april og maj sidste år, hvor inflationen var på 0 pct. Ser vi videre ind i 2021 forventer vi en svag og gradvis forøgelse af inflationen. En træg genopretningen af den økonomiske aktivitet herhjemme og i udlandet forventes at dæmpe prisstigninger. Dertil vil tjenestepriserne i særligt turisterhvervene fortsat udvikle sig meget afdæmpet.

I den anden retning trækker dog, at lønningerne stiger pænt herhjemme. I fjerde kvartal sidste år steg lønningerne indenfor DA-området med 2,4 pct. Det er markant højere end 2. kvartal sidste år, hvor lønningerne steg med 1,8 pct. De tiltagende lønninger vil på sigt komme til at føre til højere inflation herhjemme. Det vil særligt være for tjenester og varer, hvor lønnen udgør en forholdsvis stor del af prisen, at de tiltagende lønstigning vil kunne mærkes.

Vi forventer på den baggrund en inflation på ca. 1 pct. i år. Det vil fortsat være mærkbart under det historiske gennemsnit på 1,8% for perioden 1990-2019.

Lav inflation og høje lønstigninger giver høj reallønsfremgang
Danskerne kan glæde sig over den meget lavt inflation herhjemme, da det sikrer betydeligt flere penge mellem hænderne. Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen steget betydeligt mere end priserne. Lønnen indenfor DA-området er steget med 2,4 pct. i løbet af det seneste år, mens inflationen er på blot 0,6 pct.

Et lille regneeksempel viser at den lave inflation giver en typisk børnefamilie mærkbar besparelse i husholdningsbudgettet. En typisk dansk familie med to voksne og børn har ifølge tal fra Danmarks Statistik et årligt forbrug på ca. 455.000 kr. Fremgangen i forbrugerpriserne på 0,6 pct. i februar betyder derfor at deres forbrug vil blive ca. 2.700 kr. dyrere i år. Et gennemsnitligt par med to børn har ifølge Danmarks Statistik samtidig en årlig lønindkomst efter skat på ca. 485.000 kr. Med en lønvækst på 2,4% har familiens årlige lønindkomst efter skat altså steget med omtrent 11.600 kr. i løbet af det seneste år. Det betyder, at en typisk børnefamilies købekraft er steget med ca. 8.900 kr. i løbet af det seneste år. Eller hvad der svarer til ca. 750 kr. om måneden. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år på trods af stor nedtur i dansk økonomi oplevet pæn fremgang i reallønnen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil