; ;
Gemt

Kan ferie anses for afholdt ved sygdom i fritstillingsperioden?

Vestre Landsret har taget stilling til, om ferie kunne anses for afholdt ved sygdom i en fritstillingsperiode, når parterne i en fratrædelsesaftale havde forudsat, at medarbejderen ville blive raskmeldt.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 28. november 2019

Det siger ferieloven
Ferie kan anses for afholdt i en fritstillingsperiode, uanset om ferien er fastsat, hvis ferien og lovens varsler for ferie kan rummes inden for fritstillingsperioden. Af forarbejderne til ferieloven fremgår, at ferien ikke anses for afholdt, hvis der i ferieperioden opstår en feriehindring, inden ferien kunne være afholdt. En medarbejder, der er syg, når ferien begynder, kan ikke pålægges at holde ferie, da sygdom er en feriehindring. Ferieloven kan fraviges i en konkret og aktuel situation, hvis medarbejderen ønsker at holde ferien trods sygdom.

Sagen kort
Den 7. juli 2016 indgik en virksomhed en fratrædelsesaftale med en medarbejder, som på daværende tidspunkt var sygemeldt med en lægeerklæring af 29. juni 2016 med forventet varighed på 2-3 ugers fuldtidssygdom efterfulgt af gradvis optrapning i arbejdstid. Det var et led i fratrædelsesaftalen, at medarbejderen blev fritstillet. I aftalen stod der endvidere, at: ”A ikke har yderligere tilgodehavende ferie…. idet alt betragtes som afholdt i opsigelsesperioden og dermed aftalt som et led i denne fratrædelsesaftale.”

Parterne blev efterfølgende uenige om, hvorvidt ferien kunne anses for afholdt, idet det senere viste sig, at medarbejderen forblev fuldtidssygemeldt i hele fritstillingsperioden.

Landsrettens afgørelse
Vestre Landsret kom frem til, at medarbejderen havde ret til udbetaling af feriepenge, idet ferien ikke kunne anses for afholdt i fritstillingsperioden grundet medarbejderens sygdom.

Landsretten lagde vægt på, at afholdelse af ferie trods sygdom er en fravigelse af ferieloven, som forudsætter, at medarbejderen specifikt ønsker dette. Parterne havde ikke i fratrædelsesaftalen udtrykkeligt taget stilling til, om medarbejderen skulle holde ferien i tilfælde af fortsat sygdom, og parternes forklaringer var modstridende. Aftalen kunne derfor ikke anses for at gøre op med tilgodehavende ferie, som ikke kunne holdes på grund af sygemeldingen.

Dansk Erhverv bemærker
Dansk Erhverv bemærker, at landsretten ikke udelukker, at det i en fratrædelsesaftale kan aftales, at ferie afholdes i en fristillingsperiode, selvom medarbejderen er syg. I så fald skal aftalen udtrykkeligt tage stilling til feriens håndtering i tilfælde af sygdom.

En aftale om afholdelse af ferie forudsætter, at medarbejderen foretager en teknisk raskmelding, hvilket indebærer, at medarbejderen raskmelder sig for at holde ferie, for derefter igen at sygemelde sig. Arbejdsgiver kan få sygedagpengerefusion fra dag ét ved den efterfølgende sygemelding, idet der ikke er tale om en ny sygeperiode, og derfor påbegyndes heller ikke en ny arbejdsgiverperiode.

Ferieloven er beskyttelsespræceptiv. Fravigelse til ugunst for medarbejderen skal være utvetydig. Arbejdsgiver har derfor bevisbyrden for, at medarbejderen har ønsket at holde ferien trods sygdom.

Kontakt Dansk Erhverv, hvis du har spørgsmål til vilkår om ferieafholdelse i en fratrædelsesaftale.