; ;
Gemt

Katastrofal prognose for resten af sommeren 2020 i København

24. juli 2020

Mens kysterne og provinsbyerne syder af liv og masser af feriegæster, er der stille i København. Langt ind i efteråret viser nye tal fra Dansk Erhverv en dyster prognose for oplevelsesøkonomien og beskæftigelsen i København.

Prognose for resten af sommeren
I juni var 11 pct. af hotelværelserne i brug i København mod normalt næsten 90 pct., viser tal som Dansk Erhverv har adgang til via Benchmarking Alliance.

En opgørelse per medio juli viser, at hotelbookingerne i København for resten af juli er 78 pct. lavere end på samme tidspunkt i 2019. Og det ser endnu værre ud i august, hvor der er 80 pct. færre bookinger end i 2019.

Samtidig er det en dyster erkendelse, at løbet er ved at være kørt. Det er under en fjerdedel af byens hotelgæster, der har en kortere bookinghorisont end én måned. Og med fortsat lav kapacitet i Københavns Lufthavn og med Regeringens fastholdelse af 6-dagesreglen, der de facto lukker udenlandske hotelgæster ude af byen, så lægges der an til et katastroferegnskab for hovedstadens sommerturisme.

"Politikerne må tilbage fra ferien hurtigst muligt. Ikke kun er sommeren tabt, også efteråret ser dystert ud. Bookingerne til september er 65 pct. lavere end i 2019, og da hele 72 pct. af de udenlandske turister i København booker i god tid før afrejse, som oftest 2-3 måneder før afrejse, så er det på høje tid," siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Rigtig mange jobs er i farezonen
Indrejseregler, forsamlingsforbud og andre restriktioner rammer i særlig høj grad København og stækker hovedstadens turismes mulighed for at genrejse sig. Dansk Erhverv har netop opgjort det samlede antal jobs knyttet til turisme- og oplevelseserhvervene i Region Hovedstaden ekskl. Bornholm til 119.000. Heraf er 89.000 job direkte knyttet til turisme- og oplevelseserhvervene, mens yderligere 30.000 er indirekte tilknyttet. De indirekte jobs er blandt andet genereret ved, at turisme- og oplevelsesvirksomheder køber varer fra underleverandører.

"Hotellerne i København lever i høj grad af udenlandske turister, erhvervsturister og større arrangementer som konferencer og events. Her er indrejserestriktioner og forsamlingsforbud et stort benspænd, som politikerne bliver nødt til at løsne snarest muligt, for det er nu, at planlægningen af efterårets aktiviteter foregår. Hotellerne er fuldt beredt til at modtage gæster på forsvarlig vis, det har de gjort under hele krisen," siger Lars Ramme Nielsen.

Coronakrisen har betydet store økonomiske tab for turismen.
Danmark er det eneste land i EU, der har en regel om, at man skal have booket 6 overnatninger for at komme ind i landet. Reglen gælder ikke for svenskere og tyskere fra udvalgte regioner, og senest er alle nordmænd også blevet undtaget fra reglen fra d. 4. juli Det vækker stor undring hos Dansk Erhverv, hvorfor regeringen vælger at gøre indrejsereglerne endnu mere komplekse for virksomheder og turister, fremfor at fjerne reglen en gang for alle.

"Seksdagesreglen rammer meget specifikt i hotelbranchen, da hotelgæster i snit booker 2,2 overnatninger. Regeringen ønsker med reglen at reducere sommerturismen. Det har de lykkedes ekstraordinært godt med på hotellerne. Det er paradoksalt at seksdagesreglen i sit design netop rammer hotellerne, da det er den overnatningsform, der har set de største tab, og hvor der er flest job, der står på spil. Til efteråret, hvor kortferie også er udbredt i feriehuse og på feriecentre, kommer reglen til at ramme mere bredt," udtaler Lars Ramme Nielsen.

København alene på perronen
Dansk Erhverv har netop opdateret belægningstal per medio juli. Det lysner heldigvis i de fleste byer i provinsen, hvor Aalborg og Aarhus medio juli sågar har et højere belægningsniveau end i 2019. Hovedpinen i dansk turisme er i sommeren 2020 isoleret københavnsk.

En dugfrisk opgørelse fra Dansk Erhverv viser, at belægningen i København i perioden 10. - 16. Juli 2020 blot var på 27,2 pct sammenlignet med 88,3 pct i samme periode i 2021.

"Det er særligt kritisk, da det er i København, den største værditilvækst, jobskabelse og indtjening fra udenlandske gæster finder sted. På landsplan er mere end 280.000 knyttet til turisme- og oplevelseserhvervene. Hovedstadsregionen står for 119.000 af disse, hvilket svarer til en andel på 43 pct. Som et centralt knudepunkt for turisme og oplevelsesøkonomi er hovedstadsregionen afgørende for at hele sektoren i Danmark kan genrejse sig efter coronakrisen," siger Lars Ramme Nielsen.

Det er således ikke kun hotellerne, der bløder. Turisme- og oplevelsesvirksomheder er på mange områder tæt forbundne. Turister bruger i høj grad de mange oplevelsestilbud som forlystelsesparker, museer, zoologiske haver, events, koncerter mv. Hertil kommer forbrug i detailhandelen, på caféer, restauranter og til transport.

Læs analysen fra Dansk Erhverv her:

Analysenotat - Tusindvis af job i hovedstadsregionen er i farezonen

pdf

Download

Analysenotat - Baggrundsdata

pdf

Download

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil