; ;
Gemt

Lav inflation sikrer høj reallønsfremgang

Danmarks Statistik udsendte mandag tal der viser, at inflationen var 0,7% i januar. Det er en anelse lavere end i december, hvor inflationen var på 0,8%. Ligesom de foregående 8 måneder fortsætter inflationen i januar altså med at være under 1%. Dermed fortsætter den tendens, vi har set i løbet af de senere år. I seks ud af de seneste syv år har prisstigningerne været på under 1%.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar mandag den 10. februar 2020

Danmarks Statistik udsendte mandag tal der viser, at inflationen var 0,7% i januar. Det er en anelse lavere end i december, hvor inflationen var på 0,8%. Det er svinekød, der trækker inflationen op i januar, da priserne på svinekød er steget med knap 10 pct. i løbet af det seneste år. Det er et voldsomt udbrud af afrikansk svinepest i adskillige lande, der har betydet, at man bl.a. i Kina har måtte aflive mange svin. Svinepesten har altså nu også sendt priserne på svinekød op herhjemme.

Ligesom de foregående 8 måneder fortsætter inflationen i januar altså med at være under 1%. Dermed fortsætter den tendens, vi har set i løbet af de senere år. I seks ud af de seneste syv år har prisstigningerne været på under 1%. Det er meget lavt, og ganske enkelt aldrig tidligere set i Danmark. Med de seneste års opsving i dansk og internatio-nal økonomi ville man under normale omstændigheder forvente et opadgående pres på priserne, men inflationen har været overraskende lav i både Danmark og resten af Eu-ropa. Den lave inflation ser ud til at være kommet for at blive, og vi forventer derfor også en inflation på omkring 1% i år og næste år.

Typisk børnefamilie får reallønsfremgang på 8.900 kr.
Danskerne kan glæde sig over den meget lave inflation herhjemme, da det sikrer betyde-ligt flere penge mellem hænderne. Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5% i løbet af det seneste år, mens inflationen er på blot er 0,7%.

Et lille regneeksempel viser at den lave inflation giver en typisk børnefamilie mærkbar besparelse i husholdningsbudgettet. En typisk dansk familie med to voksne og børn har ifølge tal fra Danmarks Statistik et årligt forbrug på ca. 450.000 kr. Fremgangen i for-brugerpriserne på 0,7% i januar betyder derfor at deres forbrug vil blive ca. 3.100 kr. dyrere i år. Et gennemsnitligt par med to børn har ifølge Danmarks Statistik samtidig en årlig lønindkomst efter skat på ca. 485.000 kr. Med en lønvækst på 2,5% har familiens årlige lønindkomst efter skat altså steget med omtrent 12.000 kr. i løbet af det seneste år. Det betyder, at en typisk børnefamilies købekraft er steget med ca. 8.900 kr. i løbet af det seneste år. Eller hvad der svarer til ca. 750 kr. om måneden. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det giver bedre muligheder for at øge det private forbrug herhjemme.

Danskernes privatøkonomi må da også siges at være bomstærk i øjeblikket. Udover at danskernes realløn stiger pænt, så er renterne historisk lave og såvel boligpriserne som beskæftigelsen stiger fortsat i størstedelen af landet. Samtidig har rentefaldet i løbet af 2019 resulteret i en massiv konverteringsbølge, hvor boligejerne har kunne fastlåse renten til et historiske lavt niveau. Det giver naturligvis anledning til en betydelig rente-besparelse i boligejernes husholdningsbudget. Der er derfor fortsat være potentiale for en fornuftig fremgang i privatforbruget herhjemme på i omegnen af 2%.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil