; ;
Gemt

Fortsat brug for studenter til praktikpladser

Alt for få af de elever, der i 2015 startede på den nye EUX-uddannelse inden for kontor, handel og detail, ender i en praktikplads. Derfor rekrutterer virksomhederne fortsat mange studenter til deres ledige praktikpladser. Denne adgangsvej skal imidlertid begrænses fra 2020. Dansk Erhverv presser på, for at overgangsordningen forlænges.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK 23. marts 2018 | Af Kristian Kongensgaard

Mens de unge, virksomhederne og Dansk Erhverv er ganske godt tilfreds med en populær adgangsvej til de merkantile erhvervsuddannelser inden for kontor, handel og detail, så kniber det mere for politikerne. De synes, at uddannelsesvejen er for dyr.

Med reformen af erhvervsuddannelser i 2015 blev der etableret en ny såkaldt EUX, hvor erhvervsuddannelse kombineres med en række fag på gymnasialt niveau. Formålet er at begrænse omfanget af dobbeltuddannelse, hvor unge både tager en studentereksamen og efterfølgende en erhvervsuddannelse. På de merkantile erhvervsuddannelser skulle det derfor ikke længere være muligt at ansætte elever med studentereksamen i en to-årig praktikplads, men kun i en ét-årig.

Hvad skal virksomhederne gøre?
I en overgangsperiode indtil 2020 vil det dog fortsat være muligt. Men nu viser nye tal fra Undervisningsministeriet, at alt for få EUX-elever søger praktikplads i virksomhederne. Det er kun hver femte af de elever, der startede på en merkantil EUX-uddannelse i 2015, der er endt med at tage en praktikplads. Denne udvikling bekymrer Dansk Erhverv.

”Virksomhederne er generelt glade for at kunne ansætte studenterne, men vil også gerne have EUX-elever. Men hvad skal virksomhederne gøre, når der er så få EUX-elever til praktikpladserne, hvis man samtidig politisk lukker ned for ansættelsen af studenter. Hvis ikke vi gør noget, risikerer vi, at praktikpladserne forsvinder, når virksomhederne ikke kan få elever med det niveau, der efterspørges. Det vil gøre det meget vanskeligt at nå de klare politiske mål om både flere faglærte og flere praktikpladser,” siger Claus Rosenkrands Olsen, uddannelseschef i Dansk Erhverv.

Overgangsperioden må forlænges
Derfor ønsker Dansk Erhverv, at overgangsordningen for studenterne forlænges ud over 2020. Claus Rosenkrands Olsen vil ikke sætte en ny stopdato på:

”Overgangsperioden må forlænges, indtil der er et tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag på EUX til at erstatte rekrutteringen af studenter.”

Der står ganske vist i erhvervsuddannelsesreformen, at resultaterne skal evalueres ved udgangen af 2019. Men Claus Rosenkrands Olsen understreger, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

”Tallene i Undervisningsministeriets analyse taler for sig selv, og dem kan der ikke ændres på. Virksomhederne indgår hvert år omkring 2.500-3.000 uddannelsesaftaler på de merkantile erhvervsuddannelser med elever, der har en studentereksamen. Antallet af EUX-elever, der vælger at søge en praktikplads, er ikke i nærheden af det antal praktikelever, virksomhederne efterspørger. Ingen tror på, at situationen ændrer sig mærkbart, blot fordi vi venter et år mere med at evaluere. Derfor kan man lige så godt tage konsekvensen nu og forlænge overgangsordningen. Der er brug for at skabe ro om det her.”

De nye tal er alarmerende
Dansk Erhverv bliver bakket op af andre erhvervsorganisationer, der er lige så bekymrede for udviklingen. Beregninger viser, at danske virksomheder samlet set risikerer at mangle omkring 60.000 faglærte i 2025.

Hvad angår de øvrige interessenter, er deres holdninger ifølge Claus Rosenkrands Olsen ikke entydige:

”Nogle har den holdning, at der må lukkes ned for studenteradgangen for at presse virksomhederne til at ansætte elever fra erhvervsskolerne, herunder EUX-elever. Andre er mere lydhøre overfor, at virksomhederne benytter de forskellige rekrutteringskanaler, der er til stede. Alle er dog enige om, at de nye tal er alarmerende. Meldingerne fra skolerne er også, at de langt fra kan levere det antal EUX-elever, der skal til for at erstatte den rekruttering, der i dag finder sted i form af studenter. At der er behov for, at der skal ske noget, er derfor indlysende for de fleste.”

Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med forligskredsen
Claus Rosenkrands Olsen understreger, at Dansk Erhverv bakker op om erhvervsuddannelsesreformen, der trådte i kraft i 2015. Men alle reformer har børnesygdomme, og alt går ikke altid som forudset. Det har politikerne hidtil også været lydhøre overfor.

”Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med forligskredsen omkring reformen. De gange, vi har henvendt os med velunderbyggede behov for justeringer, har vi oplevet politisk handlekraft og vilje til at hjælpe. Man skal huske på, at denne reform nyder meget bred opbakning - ikke bare på Christiansborg, men også blandt aktørerne i erhvervsskolesektoren og arbejdsmarkedets organisationer. Alle har en interesse i, at vi når de mål, der er sat.”

Det er ikke nogen nem sag at løfte
Derfor intensiverer Dansk Erhverv nu også dialogen med ministeriet og politikerne om at finde en holdbar løsning på udfordringerne med EUX’en og overgangsordningen for studenter.

”Det er dog ikke nogen nem sag at løfte, for det er spørgsmålet, om det kan løses med småjusteringer eller kalder på større ændringer. Alene en forlængelse af overgangsordningen er en grundlæggende ændring i forudsætningerne for reformen, herunder de økonomiske,” sigers Claus Rosenkrands Olsen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil