; ;
Gemt

Massive bøder til brancheforening og ejendomsmægler for ulovlig boykot

Københavns Byret har idømt Dansk Ejendomsmæglerforening og EDC-Gruppen A/S bøder på henholdsvis 250.000 kr. og 1.000.000 kr. for at overtræde konkurrenceloven.

Nyhed

Dansk Erhverv | ERHVERVSJURA - 28. februar 2018

Af Christian Lund Hansen, juridisk konsulent, Dansk Erhverv

Københavns Byret har den 30. januar 2018 idømt Dansk Ejendomsmæglerforening og EDC-Gruppen A/S bøder på henholdsvis 250.000 kr. og 1.000.000 kr. for at overtræde konkurrenceloven.

Overtrædelsen fandt sted ved, at foreningen og ejendomsmæglerkæden i samarbejde med flere andre ejendomsmæglere ulovligt boykottede boligportalen Boliga. Boykotten indebar, at de involverede ejendomsmæglerkæder nægtede at levere billeder til og begrænsede annonceringen på boligportalen Boliga. Det betød, at Boliga blev stillet dårligere i end andre konkurrerende boligportaler.

I retten var Dansk Ejendomsmæglerforening og EDC-Gruppen A/S tiltalt for overtrædelse af konkurrencelovens § 6, stk. 1, om forbud mod at indgå aftaler, der direkte eller indirekte begrænser konkurrencen på et marked. Retten slog fast, at der var tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, og lagde ved strafudmålingen vægt på karakteren af overtrædelsen, overtrædelsens varighed, de dømtes roller i forløbet og deres omsætning.

Dommen understreger de alvorlige konsekvenser, der kan følge af at overtræde konkurrenceloven ved at begrænse den frie konkurrence på et marked.

Dommen kommer i forlængelse af, at Konkurrencerådet og Konkurrenceankenævnet helt tilbage i 2012 fandt boykotten i strid med konkurrenceloven. I samme sag erkendte en række øvrige ejendomsmæglerkæder i 2016 at have handlet i strid med loven.

Afgørelsen er ikke ensbetydende med, at de enkelte mæglere er tvunget til at udlevere billedmateriale, og som er undergivet den enkelte mægleres ophavsret, til Boliga. Afgørelsen tager alene stilling til den koordinerende adfærd med henblik på at boykotte Boliga til fordel for mæglernes egen side Boligsiden.

Læs Københavns Byrets dom af 30. januar 2018 her