; ;
Gemt

Medicin trækker industriproduktionen op

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistisk viser, at industriproduktionen steg med 4,1% fra juni til juli. Det var bestemt en tiltrængt fremgang efter et par sløje måneder, hvor industriproduktionen senest faldt med hele 6,7% i juni.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 6. september 2019

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistisk viser, at industriproduktionen steg med 4,1% fra juni til juli. Det var bestemt en tiltrængt fremgang efter et par sløje måneder, hvor industriproduktionen senest faldt med hele 6,7% i juni. Der er tilmed tale om en bredt funderet fremgang i ni ud af de 12 brancher, som tilsammen udgør det samlede produktionsindeks.

Dagens fremgang i industriproduktionen giver umiddelbart anledning til et lille lettelsen suk. Når det er sagt, så kommer man desværre ikke uden om, at industriproduktionen samlet set har mistet fart hen over sommeren. Det skal naturligt ses i lyset af at aktivite-ten i den globale industri er faldet mærkbart over de seneste måneder. Det gælder sær-ligt på vores største eksportmarked i Tyskland, hvor såvel produktionen som ordreind-gangen har vist et tydeligt fald hen over de seneste måneder. Dertil er der også tegn på, at den amerikanske industrisektor nu har bevæget sig ind i en recession.

Når den danske industriproduktion har holdt skindet på næsen på trods af den tydelige stagnation i den globale industri, så hænger det sammen med at vi har en stor produk-tion af medicin og vindmøller, der er mindre følsom over for et skift i konjunkturerne. Konkret udgør produktionen af medicin i omegnen af 20% af den samlede industripro-duktion.

Industrien på vores eksportmarkeder er i øjeblikket hårdt presset af den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina og den øgede risiko for et no-deal brexit. Ser vi fremad forventer vi at se en moderat bedring i vækstbilledet i særligt Europa og Kina over de kommende seks måneder. Lave renter, et styrket arbejdsmarked og en mere lempelig finanspolitik bør i vores optik give anledning til en moderat styrket vækst i euroområdet over de kommende måneder. Men man kommer desværre ikke uden om, at risikoen for en længerevarende afmatning er steget betydeligt i kølvandet på den seneste eskalering i handelskrigen og det tydelige fald i de økonomiske tillidsindikatorer

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil