; ;
Gemt

Nye krav til udstedelse af kontrolattesten for økologiske varer importeret udenfor EU

19. marts 2020

En ny forordning fra EU skærper kravene til udstedelsen af kontrolattesten på økologiske varer fra tredjelande.

Fødevarestyrelsen har i den seneste tid modtaget henvendelse fra importører af økologiske fødevarer fra tredjelande, som er kommet i klemme som følge af den seneste EU-forordning nr. 2020/25, som med ændring af 1235/2008 skærper kravene til udstedelse af kontrolattesten før partiet afskibes fra tredjelandet. Den normale praksis har hidtil været, at kontrolattesten kunne udstedes efter afskibning, men Kommissionen har ønsket, at der skal være en kontrolmulighed af partiet for kontrolorganet inden afgang fra tredjelandet.

De nye krav betyder, at kontrolattesten skal være udstedt inden partiet forlader tredjelandet, og at importørerne skal sikre sig fra eksportøren, at partiet er omfattet af en kontrolattest, fx inden man indgår en aftale.

Den nye forordning nr. 2020/25 trådte i kraft d. 3. februar 2020, og det har haft uhensigtsmæssige konsekvenser for eksportører og importører af økologiske produkter. Det har været en overraskelse for Kommissionen, men også for medlemslandene, at denne opstramning har givet store logistiske udfordringer.  

Konkret kan det betyde, at danske importører bestiller økologiske varer fra eksportører i tredjelande, som vanligt, men at eksportørerne nu ikke længere kan få udstedt kontrolattesten hos kontrolorganet, da varen er afskibet. Derved kan der være nogle varer med en uafklaret økologisk status undervejs til Danmark. Fødevarestyrelsen vurderer, at problemet er midlertidigt, da de forventer, at eksportører og kontrolorganer vil indrette sig efter de nye regler i nærmeste fremtid. 

Men indtil videre vil Fødevarestyrelsen forsøge ekstraordinært at hjælpe importører i Danmark, der kan være kommet i klemme. Henvendelse fra importører kan ske til Fødevarestyrelsen Økologikontor eller til Dansk Erhverv. 

For partier der er detailpakket og opmærket som økologiske i tredjelandet, ville konsekvensen normalt være, at de ville miste deres økologiske status, da de ikke har en kontrolattest, og at al økologisk mærkning skulle fjernes inden de ville kunne omsættes som konventionelt. Fødevarestyrelsen finder det ikke proportionalt at kassere partiet, så længe man på anden vis kan sikre sig partiets økologiske status, på grund af at importører og eksportører ikke har været informeret i tilstrækkeligt omfang om de nye regler og de opstrammede procedurer. 

Fødevarestyrelsen vil snarest muligt lægge information ud på fvst.dk under økologi.

 

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer