; ;
Gemt

Nye regler om import af sammensatte produkter er trådt i kraft

05. maj 2021

Fra april 2021 skal en række nye forordningsbestemmelser om sammensatte produkter anvendes. Få overblik over de nye regler.


De grundlæggende importbetingelser er fastsat i forordning 2019/625, særligt artiklerne 12, 13 og 14. Alle tre artikler er ændret ved forordning 2021/573, som dels tilføjer en række KN-koder i artikel 12, dels fastsætter i artikel 13, at visse sammensatte produkter skal ledsages af et certifikat, og endelig i artikel 13 og 14, at langtidsholdbare sammensatte produkter, hvis eneste ingrediens af forarbejdet kød er gelatine, kollagen eller højt forarbejdede produkter, ikke skal ledsages af et certifikat, men af en privat erklæring.

Krav afhænger af produkttype
Artikel 12 fastsætter i stk. 1, at alle animalske ingredienser i et sammensat produkt skal stamme fra godkendte, listede virksomheder. Stk. 2 angiver kravene til oprindelsestredjeland for det sammensatte produkt, der skal importeres. Kravene afhænger af, hvilken type sammensat produkt, der er tale om: (a) produkter, som skal opbevares på køl / frost for at holde sig, (b) langtidsholdbare (”shelf stable”) produkter, som indeholder forarbejdet kød – uanset mængde, eller (c) langtidsholdbare produkter, som indeholder forarbejdede animalske produkter, der er omfattet af krav i bilag III til forordning 853/2004 (hygiejneforordningen for animalske fødevarer), og som ikke indeholder forarbejdet kød.

Listerne over godkendte tredjelande for fødevarer findes i forordning 2021/404. De relevante tredjelande skal desuden være godkendt i henhold til beslutning 2011/163 (godkendelse af restkoncentrationsplaner).

Artikel 13 fastsætter, at produkter under art. 12(2)(a) og art. 12(2)(b) undtagen dem, hvis eneste ingrediens af forarbejdet kød er gelatine, kollagen eller højt forarbejdede produkter, skal ledsages af et certifikat. Modellen for certifikatet for sammensatte produkter fremgår af forordning 2020/2235 (”FOOD”), bilag III, kapitel 50.

Artikel 14 fastsætter, at produkter under art. 12(2)(c) og de produkter under art. 12(2)(b), hvis eneste ingrediens af forarbejdet kød er gelatine, kollagen eller højt forarbejdede produkter, skal ledsages af en privat erklæring. Vær opmærksom på, at der i artiklen refereres til forordningerne 2007/777 og 605/2010. Begge disse forordninger er nu ophævet og erstattet af forordning 2020/692, så referencerne i artikel 14 henviser nu til de tilsvarende bestemmelser i sidstnævnte forordning. Modellen for privat erklæring fremgår af forordning 2020/2235 (”FOOD”), bilag V.

Undtagelse af grænsekontrol
I denne samling af bestemmelser foreligger desuden forordning 2021/630, som fastsætter hvilke sammensatte produkter, der er undtaget fra grænsekontrol, og forudsætningerne for denne undtagelse. Som udgangspunkt er listen sammenfaldende med produkter omfattet af artikel 12(2)(c) i forordning 2019/625, men det fastsættes som supplerende forudsætninger, at anvendte mejeri- og ægprodukter har undergået en specificeret behandling, at de er mærket til konsum og at de er sikkert pakket / forseglede. Disse produkter er ikke undtaget offentlig kontrol. De skal kontrolleres på samme måde som andre importerede fødevarer, der ikke skal til grænsekontrol ved indførslen, dvs. i forbindelse med Fødevarestyrelsens kontrol ude i virksomhederne.

Det skal desuden bemærkes, at der ikke er 100% sammenfald mellem de produkter, som er undtaget fra grænsekontrol og de produkter, der skal ledsages af en privat erklæring, idet visse produkter under artikel 12(2)(b) i forordning 2019/625 skal ledsages af en erklæring (jf. forklaring ovenfor), men skal til grænsekontrol.

Overgangsløsning er på plads
Ovenstående bestemmelser skal som anført anvendes fra d. 21. april 2021, men der er fastsat en overgangsordning for anvendelse af det nye certifikat. Ordningen betyder, at de sammensatte produkter, som efter de hidtidige regler skulle importeres på et certifikat, jf. forordning 28/2012, kan accepteres indført på dette certifikat indtil d. 20. oktober 2021, forudsat certifikatet er udstedt senest d. 21. august 2021.

For de sammensatte produkter, som hidtil ikke skulle importeres på et certifikat, gælder de nye regler, dvs. de skal fra d. 21. april 2021 ledsages af et certifikat eller en erklæring som modellerne i forordning 2020/2235 (”FOOD”), bilag III, kapitel 50 henholdsvis bilag V.

Dog forudses det, at de nye bestemmelser kan give anledning til vanskeligheder, misforståelser og i særlig grad for privaterklæringen problemer med udfyldelse af dokumenterne. Det er derfor aftalt mellem Kommissionen og EU-medlemslandene, at der indledningsvis gives mulighed for at lovliggøre evt. mangelfulde certifikater og erklæringer i den udstrækning det kan lade sig gøre.

Kommissionen har oprettet en side om dette emne, som bl.a. indeholder Q&A’s og en skematisk oversigt over, hvad overgangsperioden betyder for forskellige typer af sammensatte produkter. Her finder du Kommissionens hjemmeside om sammensatte produkter.

Læs også Dansk Erhvervs tidligere nyheder om import af sammensatte produkter og ændrede krav ved import af sammensatte produkter.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer