; ;
Gemt

Hvad kan vi forvente os af det fødevarepolitiske efterår?

Regeringen har fremlagt sit lovprogram og forslag til finanslov, mens en ny EU-kommission tiltræder til december. Dansk Erhverv giver dig her et hurtigt overblik over det fødevarepolitiske efterår.

Nyhed

Dansk Erhverv | Fødevarer - 31. oktober 2019

Med Folketingets åbning den første tirsdag i oktober er den politiske sæson officielt skudt i gang, og det får også betydning for fødevareerhvervet.

Fødevareforlig 4
Det brede fødevareforlig fra sidste år, der fastsætter rammerne for fødevarekontrollen i Danmark, kører videre og implementeres fortsat. I efteråret er der bl.a. fokus på evalueringen af smileyordningen, digitalisering og brug af data, ligesom Fødevarestyrelsen er i gang med kommunikation til forbrugerne om madmyter under kampagnen ”Sundt eller falsk”.

Du kan se filmene på Youtube: Youtube - Fødevarestyrelsen.

Regeringens lovprogram
Regeringens lovprogram for 2019/2020 indeholder en række forslag på fødevareområdet. Der drejer sig om følgende lovændringer.

Ændring af chokoladeafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter, lov om afgift af konsum‐is og momsloven
Regeringen vil gøre det muligt for organisationer og foreninger at få godtgjort afgifter på kaffe, chokolade eller sukkervarer, når de bruger varerne til humanitære formål, fx på varmestuer og herberger. Forslaget ventes fremsat i oktober. Dansk Erhverv har aktivt bakket op om dette.

Ændring af økologiloven
Formålet med lovforslaget er at imødekomme et ønske fra erhvervet om, at Fødevarestyrelsens ordning om rekvireret vejledning mod betaling udvides til også at omfatte økologireglerne på Fødevarestyrelsens område. Det har været et ønske fra Dansk Erhverv. Forslaget ventes fremsat i oktober med ikrafttrædelse fra 2020.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om afgift af visse emballager, poser, engangsservice mv.
Lovforslaget har til hensigt at reducere forbruget af bæreposer ved blandt andet at indføre forbud mod gratis udlevering af bæreposer og forbud mod udlevering af tynde plastikbæreposer. Desuden er lovforslaget en implementering af dele af emballagedirektivet. Dansk Erhverv er meget aktiv på denne dagsorden og du kan kontakte Dansk Erhvervs miljøpolitiske chef Jakob Zeuthen på jll@danskerhverv.dk, hvis du vil vide mere.

Lovforslaget betyder også, at emballageafgiftsloven skal ændres. Formålet med lovændringen er at forhøje afgifterne på bæreposer og engangsservice. Et forslag som Dansk Erhverv er imod. Forslaget er en opfølgning på regeringens forslag til finanslov for 2020.

Regeringens finanslovsforslag
Finansloven for 2020 skal forhandles på plads i løbet af efteråret, så det endelige indhold er uvis. Men regeringen har præsenteret sit forslag, og her er der bl.a. afsat penge til afvikling af sagspukkel i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Bevillingen er forhøjet med 13,0 mio. kr. årligt i 2020-2021 og 7,0 mio. kr. i 2022, og skal medvirke til afvikling af en større sagspukkel i Miljø- og Fødevareklagenævnet og dermed kortere sagsbehandlingstider i nævnet, som i dag er omkring 12 måneder. Det er en sag, som Dansk Erhverv har arbejdet meget på, så vi er meget tilfredse med, at der kommer fokus på området, så sagsbehandlingstiderne bliver markant reduceret, da det er utilfredsstillende, at virksomheder ikke kan få afgjort deres sager inden for rimelig tid.

Der er også afsat penge til udmøntning af Fødevareforlig 4, hvor der bl.a. indføres to opfølgende gebyrpålagte kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen, hvis der gives anmærkninger i forbindelse med et kontrolbesøg. Dansk Erhverv er modstander af den nye praksis, og vil arbejde for, at der indføres flere bagatelgrænser, så Fødevarestyrelsen ikke per automatik skal gennemføre to opfølgende fysiske kontrolbesøg ved samtlige anmærkninger.

Du kan læse Dansk Erhvervs reaktion på regeringens finanslovsforslag her: Finanslovsforslag mangler vækstinitiativer.

Ny kommission og nyt parlament i EU
I Bruxelles tiltræder den nye EU-Kommission og det nye parlament officielt til december. På fødevareområdet er følgende emner på Kommissionens agenda:

  • Klima og biodiversitet
  • Farm to fork strategi (en mere bæredygtig fødevarekæde)
  • Mindre plastik
  • Cirkulær økonomi 
  • Sund kost og sundere fødevarer
  • Forbrugeroplysning (mere synlig og komplet information)

Der vil hen ad vejen komme konkrete forslag på bordet, og Dansk Erhverv følger udviklingen og arbejder tæt sammen med vores europæiske brancheorganisation EuroCommerce i Bruxelles.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil