; ;
Gemt

Private pleje-virksomheder kan søge om fritagelse for AUB-bidrag

Private virksomheder, der uddanner elever, kan nu få fritagelse fra afgiften til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Det er en ligestilling i forhold til kommunerne, som Dansk Erhverv har arbejdet for.

Nyhed

DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 8. JANUAR 2019

I dag bidrager private til at løfte uddannelsesopgaven på særligt ældreområdet, men også dele af socialområdet. Og alligevel skal de betale det såkaldte merbidrag til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, mens kommuner i samme situation ikke skal. Det er ikke rimeligt.

Derfor havde Dansk Erhverv hænderne over hovedet i begejstring over, da Folketinget den 20. december vedtog L104, hvormed netop de private ikke-offentlige leverandører, der uddanner elever, nu får mulighed for at søge fritagelse fra det såkaldte merbidrag til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Det har vi i Dansk Erhverv arbejdet for i lang tid.

På ældre- og socialområdet 
De kommende ændringer gælder primært på ældreområdet og mere præcist på plejehjem og i hjemmeplejen, hvor Dansk Erhverv har mange medlemmer, der bidrager til borgerens frie valg. Men det gælder også i forhold til anvendelse af SOSU’er på dele af det specialiserede socialområde inden for bl.a. socialpsykiatrien og andre former for sociale indsatser. Også her, inden for socialområdet, har Dansk Erhverv mange medlemmer.

Det er vigtigt at anerkende de af Dansk Erhvervs medlemmer, der bidrager til at løfte uddannelsesopgaven inden for bl.a. social- og sundhedsuddannelserne. Det sker som led i de aftaler, virksomhederne har med offentlige myndigheder om varetagelse af bestemte opgaver på velfærdsområdet.

Ikrafttræden fra 1. januar 2019
Mange af Dansk Erhvervs medlemmer er allerede blevet varslet om, at de skal betale til det nyligt indførte Praktikplads-AUB, som handler om, at virksomheder skal betale et merbidrag til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Ændringer, hvor private får mulighed for at søge om fritagelse fra bidraget, træder dog først i kraft fra 1. januar 2019. Der vil blive etableret en selvbetjeningsløsning på AUB’s hjemmeside, hvor man vil kunne søge. Denne forventes først etableret i løbet af første halvår 2019.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil