; ;
Gemt

Saglig at opsige kommende far, da han ikke levede op til forventningerne

Det var ikke i strid med ligebehandlingsloven at opsige en medarbejder, der snart skulle være far, da opsigelsen var sagligt begrundet i medarbejderens forhold.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 5. SEPTEMBER 2019

Omvendt bevisbyrde
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Hvis en medarbejder opsiges under graviditet eller barselsorlov, er det op til arbejdsgiveren at bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold. Beskyttelsen og den omvendte bevisbyrde omfatter også faderen under moderens graviditet.

Sagen kort
En mandlig medarbejder blev den 1. august 2016 ansat i virksomheden som Senior Chartering Manager. Den 5. juni 2017 blev medarbejderen indkaldt til et møde, hvor arbejdsgiveren påpegede, at man ikke var tilfreds med hans attitude, indsats, energi og passion for arbejdet.

Den 8. januar 2018 blev medarbejderen igen kaldt til møde med arbejdsgiveren, hvor han blev præsenteret for en fratrædelsesaftale uden nærmere begrundelse. Den 18. januar 2018 blev begrundelsen for fratrædelsesaftalen uddybet af arbejdsgiverens advokat, da medarbejderen ikke ønskede at underskrive aftalen, men i stedet rejste et krav om en godtgørelse.

Medarbejderen blev den 24. januar 2018 opsagt. Det var 1,5 måned inden hans kærestes termin. Begrundelsen var, som arbejdsgiverens advokat tidligere havde nævnt, manglende forbedring efter samtalen den 5. juni 2017.

Medarbejderen klagede efterfølgende til Ligebehandlingsnævnet, da han mente, at opsigelsen reelt var begrundet i, at han snart skulle være far.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at opsigelsen hverken helt eller delvist var begrundet i det forhold, at medarbejderen snart skulle være far.

Nævnet lagde til grund, at mødet den 5. juni 2017 blev afholdt før virksomheden havde fået kendskab til graviditeten, og at graviditeten ikke var blevet nævnt i forløbet, udover at medarbejderen selv havde fortalt, at han skulle være far. Nævnet lagde derudover vægt på, at medarbejderen ikke forud for opsigelsen havde fremsat ønske om afholdelse af fædre- eller forældreorlov.

Virksomheden blev på den baggrund frifundet i sagen.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at selvom den omvendte bevisbyrde i ligebehandlingsloven normalt er svær at løfte, kan det lade sig gøre, hvis virksomheden kan dokumentere, at opsigelsen hverken helt eller delvist var begrundet i graviditet eller barsel. I den konkrete sag kunne virksomheden dokumentere, at opsigelsen skyldtes medarbejderens manglende performance.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmerne at kontakte os, inden en medarbejder, som er særligt beskyttet af reglerne i ligebehandlingsloven, opsiges.