; ;
Gemt

Store emner på dagsordenen i foråret 2021

20. april 2021

IKU-tal, økonomiaftale, kommunaldirektørundersøgelse, Buurtzorg-modellen og grøn konkurrence i offentlige udbud er blandt de store emner på OPS-fronten i foråret 2021.

Foråret brager afsted med uformindsket styrke, og det gør sig også gældende i Dansk Erhverv. Som altid rummer foråret en række afgørende pejlemærker, som f.eks. præsentationen af årets IKU-tal og ikke mindst den følgende økonomiaftale mellem regeringen og kommunerne.

Samtidig glæder vi os til at færdiggøre årets kommunaldirektøranalyse i samarbejde med Danske Kommuner. Undersøgelsen tager temperaturen på det offentlig-private samarbejde i kommunerne og berør samtidig flere vigtige emner på både klima- og velfærdsområdet, som forventes at spille en væsentlig rolle i efterårets valgkamp.

Endeligt skruer vi også op for arrangementerne, hvilket dog i første omgang stadig bliver i digitalt format. Bl.a. glæder vi os til at byde velkommen til to webinarer om den såkaldte Buurtzorg-model, der vinder frem på ældreområdet i Danmark.

Kommuneaftale bør rumme målsætning for højere IKU-tal
Årets IKU-tal (indikator for konkurrenceudsættelse) forventes at udkomme i foråret, og vil sandsynligvis være påvirket af Covid-19. Allerede inden Covid-19 var IKU-tallene dog dalende i kommunerne, og der er stort behov for at rykke udviklingen, hvis vi skal have et Danmark i førertrøjen inden for offentlig-privat samarbejde. Derfor håber vi på, at årets økonomiaftale mellem regeringen og KL vil rumme initiativer til at styrke det offentlig-private samarbejde i kommunerne, så vi i fællesskab kan tilbyde borgerne den bedste kvalitet til prisen.

Fra Dansk Erhvervs side ærgrer vi os stadig over, at hele forløbet om kommuneaftalen præges af en yderst lukket proces med et stort demokratisk underskud, hvor en lille gruppe af mennesker sidder og afgør rammerne for en markant økonomisk aftale. I stedet håber vi på en mere åben proces, som det ses i forbindelse med f.eks. Finansloven, og hvor der hersker en sund debat om, hvordan vi får skabt det bedste udgangspunkt for økonomien i det kommende år.

Kommunaldirektørundersøgelse afsluttes i maj
Den opfølgende drøftelse om årets kommunaldirektørundersøgelse måtte desværre udsættes som følge af Covid-19 og de gældende restriktioner. Men med den seneste genåbning forventes det, at vi i maj kan gennemføre den opfølgende drøftelse med tre af landets kommunaldirektører, som vil give deres syn på årets resultater.

Vi glæder os til at fortælle meget mere om resultaterne og den opfølgende drøftelse, hvor vi gør status for offentlig-privat samarbejde i kommunerne og fokuserer på nogle af de områder, som forventes at præge den kommende kommunalvalgkamp.

Masser af nyt på webinarfronten
På kursus- og webinarfronten er der også masser af aktivitet. Vi lægger ud med kurset ”Værd at vide som tilbudsgiver til det offentlige”, som løber af stablen den 7. maj. Senere på måneden, nærmere bestemt den 21. og 27. maj, indbyder vil til webinarer om den Hollandske Buurtzorg-model, som er en model for hjemmesygepleje, der – også i Danmark – vinder frem. Derudover inviterer vi den 9. juni til webinar om grøn konkurrence i offentlige udbud.

Og så må vi ikke glemme Netværk for udbud og OPS-udvalget, der begge samles i maj. OPS-udvalget mødes den 19. maj kl. 9, hvor der afholdes fælles udvalgsmøde med Dansk Erhvervs velfærdspolitiske- og sundhedspolitiskeudvalg samt Life Science netværket. Et arrangement, som vi melder mere yderligere ud om i begyndelsen af maj.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Mads Ravndrup Thomsen

Chefkonsulent