; ;
Gemt

Gælder der særlige regler, når tillidsfolk opsiges pga. sygdom?

En nylig afgjort faglig voldgift fastslog i overensstemmelse med praksis, at ved opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom, rækker beskyttelsen af tillidsrepræsentanten ikke længere end ved andre medarbejderes beskyttelse ved opsigelse på grund af sygdom.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 28. FEBRUAR 2019

Sagen kort
Sagen drejede sig om en apoteker med 8 års anciennitet, der var valgt som tillidsrepræsentant. Apotekeren blev sygemeldt på grund af stress.

Efter en måneds sygefravær begyndte apotekeren en stille optrapning af arbejdet, der forløb over det næste halve års tid. Herefter blev der udarbejdet en mulighedserklæring. Ifølge mulighedserklæringen ville hun kunne arbejde på normal tid efter halvanden måned, men med fortsatte skånehensyn.

Apotekeren blev herefter opsagt ”grundet langvarigt sygefravær”.. Hun blev sygemeldt på fuld tid kort tid efter opsigelsen og genoptog ikke arbejdet i opsigelsesperioden.

Overenskomsten indeholdt en bestemmelse om, at en tillidsrepræsentant ikke kan opsiges lovligt, medmindre der ”foreligger tvingende årsager”.. Det gælder både, når opsigelsen er begrundet i virksomhedens forhold og medarbejderens egne forhold.

En faglig voldgift skulle derfor tage stilling til, om der var en saglig, driftsmæssig begrundelse for opsigelsen, og om opsigelsen af tillidsrepræsentanten var sket i strid med den særlige beskyttelse, der gælder for tillidsrepræsentanter.

Saglig opsigelse
Dommeren fastslog, at ”den beskyttelse mod opsigelse, der i henhold til overenskomsten tilkommer hende som tillidsrepræsentant, i hvert fald ikke væsentligt adskiller sig fra andre medarbejderes beskyttelse mod opsigelse i tilfælde af sydom”.

Herefter foretog dommeren en vurdering af sygdommens varighed, den driftsmæssige belastning for virksomheden og prognosen for apotekerens tilbagevenden.

Dommeren kom frem til, at sygdomsperioden ville have strakt sig over 7½ måned på det tidspunkt, apotekeren ifølge mulighedserklæringen kunne vende tilbage på normal tid. Ifølge mulighedserklæringen var de relevante skånehensyn ro og tid til planlagte opgaver og kun begrænsede opgaver med meget fleksibilitet, fx skrankeopgaver.

Arbejdspladsen var et lille apotek med få ansatte, hvor det var nødvendigt, at apotekerne kunne afløse hinanden i det daglige arbejde, og det ville ikke være praktisk muligt at sammensætte nok opgaver til en fuldtidsansat apoteker, hvis skånehensynene skulle overholdes.

Dommeren vurderede, at der skulle tages hensyn til arbejdets tilrettelæggelse, kollegerne og patientsikkerheden. Derudover lagde dommeren vægt på, at prognosen for apotekerens tilbagevenden var usikker. På den baggrund konkluderede dommeren, at de fornødne tvingende årsager til at opsige apotekeren var til stede. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er i overensstemmelse med praksis og litteraturen, som fastslår, at selvom tillidsrepræsentanten er særligt beskyttet imod opsigelse, vil bedømmelsen ved langvarig sygdom i det væsentligste skulle foretages ud fra de samme parametre som ved andre medarbejdere.

Om det er sagligt at opsige på grund af sygdom, vil altid være en konkret vurdering, der skal foretages på baggrund af medarbejderens anciennitet, sygefraværets varighed, sygefraværets driftsmæssige belastning og prognosen for medarbejderens tilbagevenden til arbejdet.

I flere af Dansk Erhvervs overenskomster er der aftalt en særlig procedure for opsigelse af tillidsrepræsentanter. Det betyder blandt andet, at virksomheden ikke selv skal opsige tillidsrepræsentanten, men først henvende sig til Dansk Erhverv. Vi anbefaler derfor, at altid henvender jer til Dansk Erhverv forud for opsigelse af en tillidsrepræsentant.