; ;
Gemt

Turismeerhvervet i Danmark fra orange til sort

13. marts 2020

Fredag den 13. marts blev en alvorlig dag for turismebranchen i Danmark. Rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet, der gik i ’orange’ i eftermiddag, kombineret med lukningen af grænserne i morgen klokken 12, får det hele i sort og kalder på øjeblikkelig politisk handling.

Dansk Erhverv mener, at det er strengt nødvendigt med økonomiske tiltag for at holde hånden under turismeerhvervet og kommer derfor med en række forslag til initiativer målrettet turismeerhvervet.


Statsminister Mette Frederiksen har netop oplyst, at de danske grænser lukker klokken 12 i morgen lørdag, og det betyder hel eller delvis nedlukning af fly-, færge- og togtransport for at forhindre spredning med coronavirus. Grænsekontrollen løber til og med den 13. april. Altså til efter påske.

Turister vil blive afvist ved grænsen, da turisme ikke er et ”anerkendelsesværdigt” formål.

Krisen i dansk turisme er dermed absolut. Der er turister i Danmark i både i byerne og langs kysterne året rundt. Og særligt påsken er en mini-højsæson med fyldte hoteller, feriecentre, feriehuse og mange forårsglade campister.

Perspektiverne i hele værdikæden er dystre
At Udenrigsministeriet har ændret sin rejsevejledning til hele verden til ”orange” for at forebygge yderligere smitte i Danmark og senest lukningen af grænserne, er meget alvorligt for rejsebranchen, turismevirksomhederne og de 160.000 turismeskabte arbejdspladser. Økonomiske tiltag er strengt nødvendige for at holde hånden under turismeerhvervet, mener Dansk Erhverv.

Feriehusbureauer, incomingbureauer, rejsebureauer, rejsearrangører, hoteller, lufthavne og mange flere får brug for akut hjælp.

”Vi bakker naturligvis op om myndighedernes vurderinger, men vi må samtidig sige, at en hel sektor i Danmark bliver udfordret – og for manges vedkommende bragt på randen af konkurs. Der skal handles nu. Dels aktualiserer udviklingen behovet for lønkompensation. Dels må staten hjælpe med at finde dækning for tilbagebetalinger for aflyste rejser både ud af Danmark og hertil,” siger adm. dir i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Forslag fra Dansk Erhverv

Dansk Erhverv spiller ind med forslag til en række initiativer målrettet turismeerhvervet i Danmark bredt set:

  • Staten skal lave en samlet plan for statslig dækning af tilbagebetalinger for aflyste rejser både ud af Danmark og hertil. Der er flere meget presserende behov, herunder for fuld statslig dækning af rejsebureauernes tilbagebetalinger til det stigende antal kunder, der heldigvis følger myndighedernes rejseanvisninger.
  • Dansk Erhverv foreslår, at man reducerer momsbetalingen i hele 2020 og udskyder betalingen til 2021, for derigennem at øge likviditeten.
  • Ændring af forhold omkring rejsegarantifonden. For at lette presset på rejsebureauernes økonomi i denne helt ekstraordinære situation bør der gennemføres en lovændring, der sikrer udbetaling fra Rejsegarantifonden til en midlertidig fondsmodel, hvor fonden kan udbetale erstatning uden at selskabet er gået konkurs.
  • Eftergivelse af selskabsskatter i 2020. I den udstrækning, at der ikke allerede er indbetalt selskabsskat, ønskes denne eftergivet under den forudsætning, at beløbet, der eftergives, forbliver i virksomheden og anvendes til konsolidering af denne.
  • Dertil kommer en række specifikke tiltag, der kan hjælpe de mest udsatte brancher, særligt turisme- og oplevelsesindustrien.

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil