; ;
Gemt

Vær med til at sætte offentlig-privat samarbejde på dagsordenen til næste kommunalvalg

18. november 2020

Et styrket offentlig-privat samarbejde er en forudsætning for, at kommunerne også i fremtiden kan tilbyde mest velfærd for pengene. Det sætter vi i Dansk Erhverv fokus på frem mod næste kommunalvalg.

Der er under et år til, at danskerne igen skal til stemmeurnerne for at sammensætte kommunalbestyrelser, byråd og regionsråd. I Dansk Erhverv har vi naturligvis fuldt fokus på kommunalvalget, hvor vi forventer, at offentlig-privat samarbejde vil få en hovedrolle. Med Finansminister Nicolai Wammens udmelding om, at kommunerne skal skrue ned for velfærdsambitionerne, bliver der behov for at tænke nyt og øge fokus på, hvordan vi sikrer borgerne den bedste kvalitet i velfærdsydelserne, der samtidig baseres på en større grad af selvbestemmelse - og det er her, at OPS-kommer ind i billedet.

Løsningen på kommunernes udfordringer er nemlig at styrke samarbejdet med private leverandører. Med det forestående frikommuneforsøg, som giver syv udvalgte kommuner mulighed for at indrette et givent velfærdsområde anderledes, er der rig lejlighed til allerede nu at invitere de private leverandører ind i maskinrummet. Særligt på ældreområdet vil det være oplagt at fokusere på borgerens frie valg og give en tiltrængt pause til den kontroversielle godkendelsesmodel, som har været med til at skabe et kvalitetsmæssigt ræs mod bunden. I stedet bør udgangspunktet for ældreplejen i enhver kommune være, at opgaven leveres i den rette kvalitet, og det bør derfor være mindre vigtigt, om leverandøren er offentlig eller privat.

Det er dog ikke kun på velfærdsfronten, at offentlig-privat samarbejde kan få en nøglerolle i forbindelse med det kommende kommunalvalg. Også i realiseringen af den grønne omstilling og i udviklingen af nye innovative projekter til at imødegå f.eks. klimaforandringer, vil det offentliges samarbejde med private virksomheder kunne spille en nøglerolle. Derfor sætter vi fortsat fuldt tryk på arbejdet for at styrke grønne indkøb i den offentlige sektor.

I Dansk Erhverv ser vi frem til at bidrage med en masse gode og konstruktive historier frem mod det kommende kommunalvalg. Vil du eller din virksomhed byde ind med en eller måske flere case-eksempler på godt samarbejde med det offentlige, så tøv ikke med at kontakte politisk konsulent Mads Ravndrup Thomsen.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Mads Ravndrup Thomsen

Chefkonsulent