; ;
Gemt

Vi skal investere i fremtiden

Spillet om finansloven er i fuld gang. Den klare opfordring herfra er, at Folketinget fokuserer på tiltag, der understøtter virksomhedernes investeringer og innovation. Vi skal investere i fremtiden. Vigtigt er det også, at det bliver sikret, at danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, som de har brug for. Læs aktuel kommentar fra Brian Mikkelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv | Politik - 11. oktober 2019 - Af Brian Mikkelsen

Mens spillet om finansloven er i fuld gang, præsenterede Det Økonomiske Råd i tirsdags sin efterårsrapport. Det er den rapport, som de fleste kender som Vismandsrapporten.

Først og fremmest bød rapporten på nedjusteringer i vækstprognosen for næste år. I stedet for en forventet vækst i 2020 på 1,7 procent, spår vismændene i stedet 1,3 procent. I kroner er der tale om en nedjustering i omegnen af seks milliarder kroner. Årsagerne er naturligvis, at det går den gale vej i forhold til vores store eksportmarkeder. Vi er en lille og åben økonomi, og når vi for eksempel ser minusvækst i Tyskland, så er det kun et spørgsmål om tid, før vi kan mærke det i Danmark.

Det var den dårlige nyhed. Den gode nyhed er, at vismændene mener, at det er muligt at lempe finanspolitikken med 42 milliarder kroner, uden at den offentlige gæld løber løbsk. Det er så en sandhed med modifikationer. For uden at det skal blive for teknisk, så kommer de mange, rare penge først efter 2040. Derfor er der al mulig god grund til at udvise ansvarlighed og snusfornuft i de kommende år.

Når regeringen så i sit finanslovsforslag for eksempel lægger op til at øge antallet af offentligt ansatte med 5.000 personer, er det den gale vej at gå.

Den rigtige vej ville være at udvise rettidig omhu. For vi står i en situation, hvor konkurrencen som følge af den teknologiske udvikling og globaliseringen bare stiger og stiger. Den næste store konkurrent kan lige så godt komme fra Beijing som fra Berlin. Derfor skal vi være produktive og gribe fat og bruge de muligheder, som ny teknologi giver os. Det kræver handling fra både erhvervsliv og politikere.

Så den klare opfordring herfra er, at Folketinget fokuserer på tiltag, der understøtter virksomhedernes investeringer og innovation. Vi skal investere i fremtiden. Vigtigt er det også, at det bliver sikret, at danske virksomheder har adgang til den arbejdskraft, som de har brug for. Og så må vi ikke glemme de bureaukratiske byrder. Dem har vi desværre mange af i Danmark, og Dansk Erhverv har mange gode forslag til, hvordan vi får færre af dem. De forslag spiller vi naturligvis løbende ind til partierne på Christiansborg.

Heldigvis oplever vi stor lydhørhed, når vi taler med politikerne. For de forstår godt, at skal vi have et godt og velfungerende samfund, så kræver det midler. Og de midler kommer fra et godt og velfungerende erhvervsliv.

Derfor er det en politisk kerneopgave at sikre netop dette. Det er naturligvis vores opgave i Dansk Erhverv at hjælpe politikerne med at løfte udfordringen på bedste vis.

Det gør vi. Hver dag.

Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil