; ;
Gemt

Virksomheder har stadig ubetalte tilgodehavender hos det offentlige

Dansk Erhvervs medlemmer risikerer at løbe tør for likviditet – men trods coronaaftale har hver femte virksomhed stadig ubetalte tilgodehavender i det offentlige. For en del af disse virksomheder er betalingsfristen overskredet.

I løbet af de kommende to måneder forventer 25 procent af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder, at deres likviditet slipper op. Særligt virksomheder inden for oplevelseserhvervene og detailhandlen frygter for manglen på likviditet – her løber henholdsvis 40 og 37 procent af virksomhederne tør for likviditet inden to måneder. Det viser en medlemsundersøgelse, som Dansk Erhverv har lavet i midten af april.

Den 19. marts 2020 indgik regeringen sammen med alle Folketingets partier en aftale for at hjælpe danske virksomheder med likviditeten. Aftalen betød, at offentlige institutioner skulle afregne deres regninger fra private virksomheder hurtigst muligt for at sikre, at trængte virksomheder ikke kom i likviditetsproblemer.

Men i dag, en måned senere, har hver femte medlemsvirksomhed stadig ubetalte tilgodehavender hos offentlige institutioner. Det gælder 37 procent af de virksomheder, som sælger til det offentlige.

”Knap hver femte (18 procent) af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder, som har ubetalte tilgodehavender hos det offentlige, oplever, at det offentlige oftere overskrider betalingsfrister sammenlignet med før coronakrisen. Det går ikke. Det lægger yderligere pres på virksomheder, som i forvejen er hårdt trængte på deres likvide midler. De offentlige kunder sidder altså med et moralsk problem og et medansvar for, hvis disse virksomheder bukker under med konkurser og fyringer,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv

De ubetalte regninger strider mod opfordringer fra KL og Danske Regioner og mod den politiske aftale fra 19. marts 2020, som indebærer, at offentlige indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne kommer godt igennem coronakrisen.

Dansk Erhverv sender mandag et brev til alle 98 kommuner og fem regioner med undersøgelsens resultater og en opfordring om at overholde intentionen i forliget og betale hurtigt.

Læs mere om Coronaramte virksomheder har stadig ubetalte tilgodehavender hos det offentlige