; ;

Ulovlige arbejdsnedlæggelser m.v.

En overenskomststridig konflikt kan være i form af en ulovlig arbejdsnedlæggelse (strejke), arbejdsvægring, temponedsættelse eller vægring mod at udføre overarbejde.

Guide

En overenskomststridig konflikt kan være i form af en ulovlig arbejdsnedlæggelse (strejke), arbejdsvægring, temponedsættelse eller vægring mod at udføre overarbejde. En kortvarig arbejdsstandsning i arbejdstiden uden arbejdsgiverens tilladelse – eksempelvis for at holde et såkaldt fagligt møde – er også ulovlig arbejdsnedlæggelse.

Arbejdsnedlæggelser skal straks indberettes til Dansk Erhverv, der herefter orienterer DA om konflikten med henblik på at iværksætte fagretlig behandling.

Ved indberetningen skal man oplyse om:

• Hvor konflikten er opstået
• Konfliktens karakter
• Hvornår konflikten er opstået
• Hvem der deltager i konflikten
• Konfliktens årsag (hvis muligt)
• Om der evt. arbejdes i holddrift
• Hvis konflikten opstår en fredag, skal det oplyses, om der arbejdes i weekenden

Den hurtige indberetning har til formål at få en hurtig fagretlig behandling. Der holdes således normalt et såkaldt fællesmøde i DA dagen efter, konflikten er opstået.

Fællesmødet har til formål at søge at afklare, om konflikten er ulovlig, og på den baggrund give medarbejderne et pålæg om at genoptage arbejdet.

Hvis konflikten fortsætter efter et sådant pålæg, sker der hurtigt viderebehandling af sagen i Arbejdsretten, hvor medarbejderne ved ulovlig konflikt af retten opfordres til at genoptage arbejdet. Spørgsmål om bod fastsættes særskilt på et ordinært retsmøde i Arbejdsretten.

Denne opfordring følges normalt, idet sagen i modsat fald behandles på et nyt 2. retsmøde i Arbejdsretten, hvor Arbejdsretten kan give en skærpet bod til de aktionerende medarbejdere.
 
Lønafkortning
De medarbejdere, der har deltaget i en ulovlig konflikt, skal trækkes i løn for den tid, arbejdsnedlæggelsen har varet. Dette gælder også, selvom konflikten afsluttes så hurtigt, at fællesmødet ikke bliver afholdt.

Bod
Medarbejdere, der har deltaget i en ulovlig konflikt, kan pålægges bod. Dette gælder dog normalt ikke, hvis konflikten er bragt til ophør efter et pålæg på et fællesmøde.

Boden fastsættes i forhold til konfliktens varighed og regnes fra konfliktens begyndelsestidspunkt.

Såfremt medarbejderne ikke følger et pålæg fra Arbejdsretten om at genoptage arbejdet, vil medarbejderne blive idømt en skærpet (højere) bod for de strejke timer, der lægger efter pålægget.

Dansk Erhverv kan på DA’s vegne og uden om Arbejdsretten indgå forlig med et fagforbund for at få afsluttet en konflikt. Det er sædvanligt, at der ved sådanne forlig gives en nedsættelse i bodens størrelse.

Hvis man har været udsat for en ulovlig konflikt, kan man have mulig for at få konfliktunderstøttelse fra Dansk Erhverv Arbejdsgiver og DA.

Boden tilfalder DA. I reglen vil DA via Dansk Erhverv få virksomheden til at trække boden i medarbejdernes løn. Hvis en virksomhed ikke kan gennemføre opkrævningen af boden – typisk fordi medarbejderen er fratrådt – skal det oplyses til Dansk Erhverv med relevante oplysninger om medarbejderen. Den manglende bodsbetaling vil herefter blive opkrævet af DA – eventuel via inkasso.

Du kan læse mere om indberetning af ulovlige arbejdsnedlæggelser og konfliktunderstøttelse.

Værktøjer

Andre relaterede guides i temaet