; ;

80.000 sæt hænder og hoveder. Det er, hvad Danmark kommer til at mangle allerede i år, hvis vi ikke gør noget ved den manglende arbejdskraft. På dagen for Folketingets afslutningsdebat sætter Dansk Erhverv fokus på manglen på arbejdskraft i Danmark, der ikke er blevet bedre. Tværtimod. Og faktum er bare, at vi kan mindre uden flere hænder, og det er dybt nødvendigt, at Christiansborg handler nu.


De 80.000 sæt hænder og hoveder er, hvad Finansministeriets beregninger viser, at der kommer til at mangle af arbejdskraft inden årets udgang, og ifølge beregningerne er der ikke udsigt til, at det bliver markant bedre.

Derfor er det dybt nødvendigt, at Folketinget sætter sig sammen og får set på store og varige løsninger, der kan øge arbejdsudbuddet, mener Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

”Tilbage i januar indgik et smalt flertal en politisk aftale, der skulle afhjælpe manglen på arbejdskraft. Vi sagde allerede dengang, at aftalen var utilstrækkelig. Nu er vi så kommet lidt længere hen på året, og det er åbenlyst, at behovet for reformer og handling i mellemtiden kun er blevet større. Man har skudt lidt med en vandpistol på et brændende bål, og det er på tide, at Folketinget finder den helt store og effektive brandslange frem. Der skal udvises handlekraft, for vi kan mindre uden flere hænder,” siger Brian Mikkelsen.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at danske virksomheder i februar, marts og april er gået glip af en omsætning på 49 milliarder kroner på grund af mangel på arbejdskraft. Dette skal ses i relation til, at den samme analyse tilbage i oktober 2021 viste et tab på 35 milliarder kroner i omsætning, som følge af mangel på arbejdskraft.

Stigende problem

Manglen på arbejdskraft er et voksende problem. En løsning kunne for eksempel være at få nedbragt beskæftigelsen i den offentlige sektor. Den er i dag 34.000 fuldtidsstillinger større end før coronakrisen. Det kunne også være en ambitiøs og permanent aftale om udenlandsk arbejdskraft, en omlægning af SU-stipendier til lån på kandidatuddannelserne eller en skærpelse af rådighedsforpligtelserne for ledige.

Helt generelt er det nødvendigt, at vi tager et ambitiøst livtag med virksomhedernes udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, for lige nu er det en udfordring, der gør Danmark fattigere, og uden handling får vi mere end svært ved at sikre, at det samfund, som vi kender i dag, også vil være der om fem, ti og tyve år.

Økonomisk uvejr løser ikke udfordringen

Risikoen for recession, som flere økonomer taler om, ændrer ikke på, at danske virksomheder mangler hænder nu og fremadrettet.

”Jeg må bare konstatere, at i år står vi ifølge Finansministeriet til at mangle 80.000 sæt hænder og hoveder, og virksomhederne skriger på arbejdskraft. Næste år forventer Finansministeriet i øvrigt en mangel på 76.000 medarbejdere,” siger Brian Mikkelsen.