; ;
Gemt

Lad os indfri det enorme potentiale, der hedder Danmark

Vi står som samfund over for en række udfordringer, der presser vores velstand og velfærd. Mange har måske følt sig som David mod Goliath under corona-krisen – og meget lig den kamp, så skal Danmark de kommende år vende store samfundsudfordringer til muligheder, hvis vi skal indfri det enorme potentiale, der hedder Danmark.

Nyhed

08. september 2020

Af: Jens Mathiesen, administrerende koncerndirektør, Scandic, og formand, Dansk Erhverv.

Erhvervsmagasinet Forbes lister Danmark som det syvende bedste land i verden at drive virksomhed i. Så tæt på. Og alligevel ikke.

Derfor lancerer Dansk Erhverv nu en ny vision: Danmark skal være verdens bedste land at drive virksomhed i. Det skal vi for at sikre fortsat velstand og muligheden for som samfund at kunne tilbyde verdens bedste velfærd.

For selvom nuancen ofte forsvinder i den offentlige debat, så går velstand og velfærd hånd i hånd med de rette betingelser for vores erhvervsliv og investeringer i danske styrkepositioner.

Skal vi nå visionen om at være verdens bedste land at drive virksomhed i – og fastholde positionen, skal erhvervslivets rammevilkår forbedres. Vores internationale konkurrenceevne skal i top. Vi skal vende store samfundsudfordringer til muligheder. Gøre forhindringer til forretninger.

Dansk erhvervslivs handlekraft
Danmark og verden har altid stået over for udfordringer, der har krævet nye løsninger fra erhvervslivet, det offentlige og det politiske system. Nu står vi så midt i en historisk stor økonomisk krise, der har ramt os særdeles hårdt.

Eksporten er blevet banket to år tilbage, lønmodtagerbeskæftigelsen er styrtdykket med cirka 74.000 personer, og Danmarks BNP er faldet med 7,4 procent i andet kvartal, hvilket ikke er set siden Anden Verdenskrig. Store dele af erhvervslivet styrtbløder.

Nogle virksomheder har kæmpet for overlevelse under krisen. Mange har omstillet sig i større eller mindre grad. Visse omstillede deres produktion for at producere værnemidler til danskere. Nogle producerede sprit. Andre ansigtsmasker. Og nogle hjalp med at transportere værnemidlerne rundt i landet. For andre var det ikke produktionen, der blev omstillet, men hele forretningen, der i et sprint blev gjort digital.

Og hvis vi for en kort stund skal op på den helt store klinge – og det skal vi – så bidrager dansk erhvervsliv med sin handlekraft til at løse samfundets udfordringerunder krisen. Ganske enkelt.

Fra samfundsudfordringer til styrkepositioner
Corona-krisen og recession er dog ikke de eneste udfordringer, som Danmark står overfor. Et velfærdssamfund under demografisk pres, global protektionisme, den internationale tech-konkurrence og klimakrisen er gigantiske og omsiggribende forandringer, der vil vende op og ned på verdensordenen – og også på vilkårene for det danske samfund, som vi kender det. Der er mange holdninger til, hvordan vi skal løse udfordringerne. Men der sker kun noget, hvis vi handler.

Her kommer dansk erhvervsliv ind i billedet.

Danmark skal være verdens bedste land at drive virksomhed i. For som danske virksomheder har gjort så ofte før, så skal de have mulighed for at handle Danmark ud af nutidens og fremtidens kriser – David skal jo vinde over Goliath.

På den måde sikrer vi arbejdspladser, velstand, fremgang og bedre velfærd.