; ;
Gemt

Lavere inflation i februar

Danmarks Statistik er mandag kommet med nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i februar. Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,4 pct. i februar sammenlignet med januar.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 1. marts 2019

Inflationen (årlige prisstigninger) for februar ender på 1 pct., hvilket er et faldt ift. inflationen i januar, som var på 1,3 pct. Det skyldes især at de årlige prisstigninger på beklædning og fodtøj, fritid og kultur samt boligbenyttelse trækker inflationen ned i februar.

En inflation på blot 1 pct. er lav set i et historisk perspektiv, men i de seneste år har inflationen været lav - seneste i september sidste år var inflationen på blot 0,6 pct. Vi har i de seneste år oplevet pæn økonomisk fremgang herhjemme og i Europa – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men inflationen har været lav i både Danmark og Europa. Efter en inflation på 1,3 pct. i januar, der var den højeste i Danmark siden november 2017, havde vi ellers forventet et nyt højere niveau, men det tyder de nye tal altså ikke på.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år, er lønnen er steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,5 pct. (4. kvartal 2018 sammenlignet med 4. kvartal 2017) – mod en inflation på 1 pct. Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det giver bedre muligheder for at øge det private forbrug herhjemme.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil