; ;
Gemt

Ret til ’barns 1. sygedag’ ved planlagte lægeundersøgelser?

Kan man som forælder bruge ’barns 1. sygedag’ til at tage på hospitalet med sit barn til en planlagt lægeundersøgelse? Det har en faglig voldgift på byggeriets område taget stilling til.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 19. december 2019

Reglerne kort
Medarbejdere, der er omfattet af en overenskomst, har ofte ret til at holde fri med løn på barnets 1. sygedag, når det er nødvendigt af hensyn til pasning af medarbejderens syge barn/børn under 14 år.

Bestemmelserne om ret til frihed ved børns sygdom er stort set enslydende på de fleste overenskomstområder. Der kan være forskellige anciennitetskrav, men fælles for bestemmelserne er, at det for medarbejderen skal være nødvendigt at blive hjemme for at passe barnet, og at retten til frihed med løn kun gives ved barnets 1. sygedag.

Sagens omstændigheder
Sagen handlede om en medarbejder, der skulle på hospitalet med sit barn til en planlagt ambulant undersøgelse. Medarbejderen, som var omfattet af bygningsoverenskomsten, mente, at han havde ret til frihed med løn efter reglerne om ’barns 1. sygedag’, mens arbejdsgiveren mente, at der var tale om en selvbetalt børneomsorgsdag.

Da sagen vedrørte en strid om fortolkning af en overenskomstbestemmelse, blev den i overensstemmelse med de fagretlige regler behandlet i en faglig voldgift.

Voldgiftsrettens afgørelse
Opmanden i sagen nåede frem til, at bygningsoverenskomstens bestemmelse om ret til betalt frihed ved barnets 1. sygedag skal anvendes til at løse en akut opstået situation for medarbejdere, hvor der ikke findes andre pasningsmuligheder. Opmanden lagde i sin vurdering vægt på, at der ifølge bestemmelsens ordlyd skal være tale om, at friheden skal være nødvendig af hensyn til pasning af medarbejderens syge barn, og at der skal være tale om barnets første hele sygedag.

Opmanden fandt derfor, at bestemmelsen ikke omfatter ret til frihed med henblik på, at en medarbejder kan ledsage sit barn til en varslet og planlagt lægeundersøgelse, fordi der ikke er tale om et akut pasningsbehov. Opmanden gav således arbejdsgiveren medhold.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen fra byggeriets område kan bruges som fortolkningsbidrag på de fleste af Dansk Erhvervs overenskomstområder, da bestemmelserne om ret til frihed med løn ved barnets 1. sygedag stort set er identiske med bygningsoverenskomstens bestemmelse om ret til ’barns 1. sygedag’.

Samtidig bekræfter opmandens kendelse vores hidtidige rådgivningspraksis om, at retten til frihed med løn ved barnets 1. sygedag alene gælder ved akut opstået sygdom hos barnet.

Du kan læse mere om ret til fravær ved børn sygdom på vores hjemmeside her: Børns sygdom.