; ;
Gemt

Vareeksporten skuffer igen - kan skyldes mangel på arbejdskraft

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for den danske vareeksport frem til og med august i år. Vareeksporten har været nedadgående siden sidste efterår, men tog dog revanche lige før sommerferien, men faldt dog igen i juli.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar den 9. oktober 2018

De nyeste tal for august viser dog, at vareeksporten endnu engang skuffer. Eksporten af varer ekskl. brændsel, skibe og fly faldt med 1,9 pct. fra juli til august, når der tages højde for normale sæsonudsving. I løbet af årets første 8 måneder er eksporten blot 0,4 pct. højere end samme periode sidste år. At danske virksomheders salg til udlandet ikke vokser mere er ikke tilfredsstillende. Set i lyset af solid vækst i både USA og Europa vil man forvente, at eksportvæksten var højere.

Der kan være flere forklaringer på den svage udvikling. Valutakursudviklingen har været en udfordring. Den effektive danske krone er blevet styrket henover det seneste år. Det betyder alt andet lige, at det bliver dyrere for danske virksomheder at afsætte varer i udlandet. Derudover kan manglen på arbejdskraft på det danske arbejdsmarked også have spillet en rolle. Mange private virksomheder oplever i øjeblikket mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det er en af de største udfordringer for erhvervslivet. En løsning er at gøre det lettere for virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Regeringen kom i sidste uge med et udspil, der bl.a. sænker beløbsgrænsen for arbejdstagere fra udvalgte tredjelande og lette bureaukratiet på området. Regeringens udspil er et skridt i den rigtige retning, så højt kvalificeret udenlandske medarbejdere hjælpe på nogle virksomheders mangel på arbejdskraft.

BNP-væksten i første halvår var primært trukket af den ene af de to største motorer for dansk økonomi – nemlig privatforbruget, mens eksporten trak i den forkerte retning. De svage tal for vareeksporten i juli og august giver ikke umiddelbart forhåbningerne om at eksporten igen kommer til at trække væksten i anden halvår. Det er dog endnu for tidligt at slå fast. Vi har heldigvis fortsat gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; vi har rekord høj beskæftigelse, stigende realløn samt stigende boligpriser.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil