; ;
Gemt

Tiderne er svære - men Guldsmeden Hotels vil aldrig spare på det grønne 

Gamle spær fra tagkonstruktioner bliver til bordplader, og det udførlige vinkort byder udelukkende på økologiske valgmuligheder. Guldsmeden Hotels havde klima på dagsordenen, inden det nærmest var muligt at købe økologiske æg. Selvom krisen kradser, vil hotelkæden aldrig nedprioritere sit grønne DNA.

Nyhed

10. februar 2021

På sjette sal på det femstjernede hotel Manon Les Suites på Vesterbro i København er personalet ved at forberede sig til endnu en nedlukning. Det er sidst på eftermiddagen tirsdag d. 8. december. Det er den sidste dag i 2020, hvor hotellets restaurant må invitere gæster indenfor i den stilede sortmalede spisesal. ”Ja undskyld, det har været en vanvittig dag,” lyder det fra en storsmilende Sandra Plesner Weinert, da hun møder op små tyve minutter senere end aftalt. 

Hoteldirektøren udveksler hilsner og småsnak præget af galgenhumor med de ansatte, inden hun beroligende forsikrer dem om, at ”vi nok skal klare den.” Baggrunden for interviewet er Guldsmeden Hotels gennemgående bæredygtige og klimavenlige grundlag, men i dag overskygger corona-krisen alt. Nytårsmiddagen er aflyst, og der skal igen nørdes jura i ansøgninger om lønkompensation. 

”Er du til rød eller hvid?” spørger hun og konkluderer grinende, at en dag som den i dag kræver et glas vin. Vinkortet består udelukkende af økologiske vine, og det glas Pinot Noir, den argentinske tjener serverer, er ingen undtagelse. 

Selvom corona har ændret meget, har den ikke ændret på, at bæredygtighed og økologi gennemsyrer alt på Guldsmeden Hotels. At nedprioritere klima, når krisen kradser, er ikke en mulighed her. Adspurgt, om ikke den mentalitet er dyr, kommer svaret prompte: ”Vi har aldrig stillet spørgsmålstegn ved, hvad det koster. Aldrig. Det kommer vi heller ikke til.” 

imagetj2e.png

Sandra Weinert, hoteldirektør, Guldsmeden Hotels - Foto: Nanna Navntoft


Kompromisløshed betaler sig 
Sandra Plesner Weinert og hendes mand Marc Weinert åbnede deres første hotel i 1999 – kun få måneder efter, at deres søn Axel var blevet født. I 2002 fulgte hotellet Carlton 66 i København. På det tidspunkt var alt, ægteparret foretog sig, med økologi for øje.  

”Der sker noget, når du får børn. Du bliver mere bevidst om, hvad du putter på og i deres kroppe,” siger hun. Og det har været godt givet ud at være så kompromisløse fra starten, mener hun. ”I dag er ingen i tvivl om, at når Guldsmeden serverer noget, er det 100 procent økologisk. Det er vores brand, og vi har fået en særstatus,” siger hun. 

At tilgangen har betalt sig, ses tydeligt på hotelkædens udbredelse - både i Danmark og i resten af verden. Sammen med sin mand ejer hun i dag 12 hoteller, og Guldsmeden er blandt andet til stede i Tyskland, Norge og Bali. Men det har ikke altid været nemt at insistere på udelukkende at have økologiske varer i skabene. Hun husker, hvordan hun i starten af 00’erne var udfordret af, at der var virkelig få økologiske æg på markedet. ”Jeg lå og cyklede rundt på Vesterbro og ledte efter økologiske æg. Dem kunne vi ikke få fra vores leverandør. Dét var en udfordring – vi skulle jo servere morgenmad hver dag,” griner hun. 

"I dag er ingen i tvivl om, at når Guldsmeden serverer noget, er det 100 procent økologisk. Det er vores brand, og vi har fået en særstatus."
- Sandra Weinert, hoteldirektør, Guldensmeden Hotels

For Sandra Plesner Weinert og hendes mand er det dog også en balancegang. De spiser selv kød – økologisk naturligvis – selvom de er glade for vegetarisk mad. Da restauranten på Manon Les Suites åbnede, havde de i starten en 100 procent vegetarisk menu. Men det var ikke populært. ”Min mand spurgte mig, om jeg ville blive ved med ikke at have nogle gæster, eller om jeg ville begynde at servere lidt kød,” siger hun og tilføjer: ”Så måtte jeg jo give mig.” 

Læs også: Skæg krise styring

Bæredygtighed er mere end klima 
Tankegangen gennemsyrer også indretningen på hotellerne. Marc Weinert er uddannet arkitekt, og det er ham, der udtænker renoveringen af de bygninger, ægteparret køber og skaber hoteller i. ”Når vi renoverer, genbruger vi så meget, vi kan. Vi smider så lidt ud som muligt,” siger hun og fortæller, at næsten alt kan genbruges, hvis du har en kreativ og krøllet hjerne. 

På parrets nyeste hotel på Islands Brygge i København er de gamle spær fra tagkonstruktioner eksempelvis blevet brugt til at fremstille bordplader. På samme måde får møblerne lov at leve. På Carlton er mange møbler stadig de originale, der er mere end tyve år gamle. ”At være modefikseret er det mindst bæredygtige, du kan være. Du bliver selvfølgelig også nødt til at forny dig, men vi gør det inden for nogle rammer. Vi køber kun ting, der er lækre og kan holde,” siger hoteldirektøren, der i samme øjeblik bliver distraheret af en gæst, der træder ind i restauranten. 

imagewi0ld.png

Sandra Weinert, hoteldirektør, Guldsmeden Hotels - Foto: Nanna Navntoft


Gæsten er en stor, hvid labradoodle-hund, der fuldstændig hjemmevant lunter hen til Sandra Plesner Weinert for at hilse. Gensynsglæden er stor. ”Han er min avl,” siger hun og forklarer, at hende og familien havde fået 12 labradoodle-hvalpe, som endte med at blive lidt af et hotelprojekt. ”Der var rigtig mange af de ansatte, der hjalp. De hvalpe skulle jo passes i døgndrift,” siger hun. 

Salget af hvalpene endte med at indbringe i alt 50.000 kroner, som blev doneret til et projekt under Danmarks Idrætsforbund, Get2Sport, der hjælper børn, der ikke har råd til at gå til sport. ”Det er også en del af den bæredygtige tankegang – at hjælpe, hvor vi kan,” siger hun. 

Selvom der nu kun er få timer til, at restauranten skal lukke ned for spisende gæster resten af året, er humøret højt. Personalet smiler og griner bag visirer og mundbind, gæsterne er kommet til, og bag baren bliver der både mixet drinks og åbnet vinflasker.  ”Må vi sidde udenfor?” lyder det fra en flok besøgende, der søger mod den store tagterrasse, hvor varmelamperne gør det muligt at sidde ude trods vinterens indtog. Og selvfølgelig må de det. I hvert fald i få timer endnu, indtil de nye restriktioner træder i kraft. 

Fakta: Sådan skiller Guldsmeden Hotels sig ud 
Ægteparret Sandra Plesner Weinert og Marc Weinert har siden 1999 kombineret bæredygtighed med hoteldrift. Arkitekt Marc Weinert istandsætter som bygherre alle Guldsmeden-hotellerne efter bæredygtige principper om valg af materialer og genanvendelse. Parret har tre børn – Manon, Axel og Babette, der alle tre har et hotel opkaldt efter sig. 

På det nyeste hotel på Islands Brygge i København er alle badeværelserne indrettet med brusere fra svenske Orbital Systems baseret på NASA-teknologi, der kan filtrere det beskidte vand fra og genbruge det rene. Med bruserne opnås en vandbesparelse på 60-90 procent. 

Selvom corona har sat mange ting på standby, har Sandra Plesner Weinert blandt andet brugt tiden til at arbejde på den nye bookingportal CoolCopenhagen i samarbejde med kollegaer fra andre hoteller i København.