Gemt

Genåbning bør baseres på fakta

Danske rejsebureauer følger altid myndighedernes anbefalinger uden diskussion. Jan Vendelbo, administrerende direktør for Spies, lægger nu op til et tæt samarbejde mellem rejsebranchen og myndighederne om en faktabaseret genåbningsstrategi oven på corona-pandemien.

Nyhed

10. februar 2021

Selv om Jan Vendelbo er administrerende direktør for Danmarks største seriøse rejsearrangør, Spies, så må også han blive på landjorden som følge af corona-restriktioner. Sidst, han var på ferie i udlandet, var i oktober 2020. Destinationen var Cypern, og dengang var betingelsen for at komme ind på øen, at man havde en negativ corona-test, der højst måtte være 72 timer gammel. 

”Jeg vil ellers gerne altid kunne se frem til mindst et - og helst to - ferierejser. Men lige nu har jeg altså slet ingen planlagt,” fortæller rejsedirektøren. 

Behov for længere tidshorisont 
Jan Vendelbo håber, at rejserestriktioner og anbefalinger bliver lempet. 

”De facto er vi tvangslukket. Det er flere måneder siden, vi har haft en gæst ude på ferie. Når Udenrigsministeriet fraråder rejser ud af landet, så er der i Danmark en god, fast og langvarig praksis for, at rejsearrangører aflyser bookede rejser. Det er en tryghed for vores kunder. Men jeg kunne godt ønske mig, at rejsevejledninger blev besluttet med en længere tidshorisont. I rejsebranchen har vi og har altid haft en god dialog med Udenrigsministeriet. Men den nuværende model, hvor rejsevejledninger kan ændres hver uge og med virkning fra dag til dag, er håbløs for os. Inden kunderne får booket rejser, og vi får arrangeret med hoteller og fly, risikerer vi, at vejledninger på ny bliver ændret.” 

imagevypgr.png

Jan Vendelboadministrerende direktørSpies - Foto: Nicolai Lorenzen


Genåbning med hurtigtest og vaccinepas 
Øverst på Jan Vendelbos ønskeliste står derfor en overgangsmodel for en genåbning af rejsebranchen med en ny model for rejsevejledninger. Han foreslår et tæt samarbejde mellem rejsebranchen og myndighederne om en genåbningsstrategi, hvor især hurtigtest/antigen-test kan spille en vigtig rolle i en kommende overgangsfase.

”Det tyder på, at testen er meget effektiv til at finde de personer, som har meget smitte i kroppen, og hvor risikoen for smittespredning er størst.” I en overgangsmodel vil et vaccinepas også kunne få stor betydning. ”Med et EU-vaccinepas vil vi i første omgang kunne komme til at rejse frit til og fra destinationer i Europa, og det vil være et meget vigtigt skridt i genåbningen.” 

Læs også: Corona kan give økonomien varige mén

Unødvendigt med både livrem og seler 
Jan Vendelbo understreger, at de tænkte forholdsregler naturligvis skal blåstemples af fagkundskaben. 

”Vi ønsker en faktabaseret model, som tager præcis de forholdsregler, der er nødvendige. Selvfølgelig har vi forståelse for, at myndighederne frem til nu, og ikke mindst med de nye virusmutationer, har været meget forsigtige og ikke villet tage nogen chancer. Men i takt med, at smittetrykket falder, og vaccinen rulles ud, behøver vi ikke længere rejsevejledninger med både livrem og seler. Verden bliver jo nødt til at blive åbnet op igen! 

Jan Vendelboadministrerende direktørSpies - Foto: Nicolai Lorenzen


Rejselysten vender tilbage 
Jan Vendelbo og resten af rejsebranchen har kunnet glæde sig over en vis optimisme hos rejseglade danskere. Optimismen indtraf, da myndighederne meldte ud, at vaccineringen af alle danskere ville kunne være afsluttet senest den 27. juni 2021. Derfor har der været pres på salgsmedarbejderne hos Spies for at booke rejser til de efterfølgende måneder. 

”Før udmeldingen blev der kun booket 25-30 procent af det normale på denne tid af året. Nu er det oppe på cirka 75 procent.” 

Kontakt

Strategi og Projekter

Anna-Katrine Romer Vingtoft

Strategi- og transformationschef
Medarbejderprofil