; ;

Arbejds- og opholdstilladelse

Skal der søges om visum eller arbejds- og opholdstilladelser ved en udstationering? Det bør afklares i god tid. Det er for eksempel ikke nødvendigt, hvis udstationeringen foregår i Norden.

Guide

Dansk Erhverv anbefaler, at virksomheden før en udstationering undersøger behovet for at skaffe gyldig indrejsedokumentation (visum) samt opholds- og arbejdstilladelse.

EU-/EØS-lande
Som statsborger i et EU-land er man sikret fri bevægelighed. Medarbejderen vil derfor frit kunne tage ophold i et EU-/EØS-land i op til 3 måneder, hvis blot medarbejderen kan legitimere sig med ID-kort eller pas. Nogle lande kræver, at man melder sin tilstedeværelse på rådhuset eller politistationen, og undladelse vil kunne medføre bøde.

Ved ophold ud over 3 måneder skal der udstedes et opholdsbevis. Ansøgning om opholdsbevis sker i opholdslandet. For at få et opholdsbevis skal medarbejderen vise ID-kort eller pas samt en erklæring fra arbejdsgiveren, som bekræfter ansættelse i opholdslandet.

Nordiske lande
En medarbejder, der er statsborger i et af de nordiske lande, kan uden tilladelse rejse ind og opholde sig i de øvrige nordiske lande. Der er ikke krav om en arbejdstilladelse.

Andre lande
Skal medarbejderen udstationeres til et land uden for EU/EØS, kan der være krav om visum og arbejds- og opholdstilladelse. Dansk Erhverv anbefaler, at der tages kontakt til det relevante lands ambassade/konsulat i Danmark, der kan oplyse nærmere om krav til formaliteter. Som udgangspunkt skal visum, arbejds- og opholdstilladelse være udstedt inden indrejsen i landet.

Bemærk, at det ofte kan tage lang tid at få udstedt visum, arbejds- og opholdstilladelse.

Bemærk særligt, at Storbritannien fra 1. januar 2021 betragtes som tredjeland. Indrejse til Storbritannien kan ske visumfrit for danske statsborgere, mens arbejde i Storbritannien kræver en arbejdstilladelse.

Yderligere information kan fås på Udenrigsministeriets hjemmeside

Værktøjer

Andre relaterede guides i temaet