; ;

07. december 2022

Den nordjyske IoT-virksomhed Seluxit har udviklet et system, der kan hjælpe virksomheder med at spare på strømmen. Det er skidt nyt for Vladimir Putin, men godt nyt for virksomhedernes økonomi og den grønne omstilling. Seluxit har selv reduceret energiforbruget med 25 procent.

Tekst: Søren Willemoes Poulsen/Foto: Sarah Nørgaard

Der hænger en lille elektronisk tavle lige inden for døren hos IoT-virksomheden Seluxit i Aalborg. Den syner ikke af meget, men tavlen, der viser, hvor meget strøm virksomheden bruger her og nu, er det mest håndgribelige og synlige bevis på en løsning, der kan hjælpe rigtig mange virksomheder.

Den billigste og grønneste energi er den, du ikke bruger
Der findes næppe en dansk virksomhed, der ikke mærker de tårnhøje energipriser. Virksomheder flytter produktionen til om natten, skruer ned for lyset og forsøger på alle andre tænkelige måder at begrænse energiforbruget.

Det er fornuftigt, forklarer Daniel Lux, der er stifter og adm. direktør i Seluxit, men at spare på energien er kun den næstbedste løsning: ”Den billigste og grønneste energi er nemlig den, som vi ikke bruger,” siger han og uddyber:

”Hvis vi bliver bedre til at slukke for alle produkter, når vi ikke bruger dem, så kan vi for alvor spare på både energien og pengene.”

Og det er blandt andet det, som Seluxit kan hjælpe virksomheder med. Ved at koble forskellige produkter på nettet, kan de overvåge forbruget og automatisk slukke for de produkter, der ikke bruges, og skrue op og ned for forbruget afhængig af prisen. ”Det, der adskiller vores produkt fra andre, er, at vi kører med realtidsdata på forbrug og priser, så vi kan advare eller slukke for et produkt, hvis prisen stiger. Og vi kan skrue op for forbruget, når strømmen er billig og grøn. Det er godt for virksomheden og for klimaet,” siger Daniel Lux.

Skar en fjerdedel af elforbruget
At huske at slukke lyset og produkter, der ikke bruges, lyder måske lidt basalt og dufter lidt af snusfornuft. Hvor meget giver det egentlig?

”En hel del, hvis det sættes i system og automatiseres,” svarer Daniel Lux og forklarer, at Seluxit har taget sin egen medicin og implementeret systemet på kontoret i Aalborg. Det har reduceret virksomhedens elforbrug med 25 procent.

”Det er en del, og det kan mærkes, men det er klart, at jo større forbrug, du har, jo mere interessant bliver det selvfølgelig,” pointerer direktøren og inviterer ned i kantinen.

Her står en lille kaffemaskine. Det ligner en almindelig maskine, men det er langt fra tilfældet:

”Den er koblet på nettet og under konstant overvågning. Vi måler på strømforbruget, hvor mange kopper der er i og på temperaturen. Det vil sige, at vi ved, hvor meget der bliver produceret, og hvor meget strøm den bruger på det. Hvis den begynder at bruge mere energi, så ved vi, at den skal afkalkes. Det kan spare halvdelen af energien. Det er jo en lille ting, men forestil dig, at der er en stor energiædende pumpe, og så giver det en idé om, hvad vi kan med systemet, hvor vi overvåger energiforbruget” siger Daniel Lux og fortsætter:

”Vi gjorde det med en industrivirksomhed, hvor vi som altid begyndte ved at lave en overvågningsrapport, der kortlagte deres energiforbrug. Den viste blandt andet, at de havde et stort spildforbrug på nogle maskiner, der stod tændt hele tiden, men kun sjældent blev brugt. Det var spild, som vi kunne fjerne.”

Seluxit har også mange kunder i landbruget, som har et stort energiforbrug og dermed kan spare store beløb ved at sænke forbruget: ”Eksempelvis har de store maskiner, der kværner foder. De starter automatisk, når de er tomme, men vores system kan narre dem til at kværne, når strømmen er billig. Det kan virkelig give store besparelser,” forklarer Daniel Lux.

Held i uheld
Seluxit har mange andre løsninger og produkter på hylderne, men i øjeblikket er det de energibesparende løsninger, som kunderne virkelig efterspørger.

”Tidligere skulle vores kunder bruge vores system i cirka tre år, før det tjente sig hjem. Nu er det under et år. Det er krigen og de medfølgende prisstigninger, der har gjort det, så krigen har faktisk været god for vores forretning. Det har jeg dog ikke et problem med, for vores løsning er god for virksomhederne og for miljøet, og så stjæler vi fra Putin, når vi sænker energiforbruget,” siger Daniel Lux med et smil.

Danmark er førsteprioritet
Vinteren kommer, og der er ikke umiddelbart tegn på, at energipriserne vil falde markant. Derfor forventer Daniel Lux også, at efterspørgslen på Seluxits produkter vil stige.

”Og når krisen er ovre, vil der stadig være et mindset om, at vi skal skære i energiforbruget og bruge grøn energi, og derfor tror jeg også, at der vil være stor efterspørgsel på vores produkter.”

I første omgang fokuserer Seluxit på det danske marked, hvor der stadig er stort potentiale, men på sigt skal løsningen også bredes ud til andre lande.

De muligheder bliver ikke mindre af, at Seluxit barsler med tilsvarende systemer for gas, vand og varme.

”Dem regner vi med at have klar i første kvartal næste år, og det har vi store forhåbninger til, fordi vi så kan kortlægge hele energiforbruget og i endnu højere grad hjælpe virksomhederne med at sænke både deres forbrug og deres regning,” slutter direktøren.

FIK DU LÆST?

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent