Gemt

Fibernet og 5G eller satellitnet fra Elon Musk?

Nyhed

25. maj 2021

Af Signe Hvas, kommunikationskonsulent, Dansk Erhverv

I 2040 er Danmark både verdens bedste land at leve i og verdens bedste land at drive virksomhed i. Det er visionen fra Ulf Lund, direktør i energi- og telekoncernen Norlys og medlem af Dansk Erhvervs Tigerråd.

”Om tyve år har vi verdens bedste digitale infrastruktur, vi har et velfungerende offentlig-privat samarbejde om datasikkerhed, og vi er verdens grønneste land, hvilket også bliver en konkurrencefordel,” lyder hans spådom.

Og dårlige internetforbindelser og manglende dækning? Dét er vi færdige med at bekymre os om i 2040.

For vi har alle fibernet, som blandt andet Norlys udbyder. Mobildækningen er også i top.

”Der bliver selvfølgelig 5G til alle. Eller måske 6G eller 7G,” siger han og forudser, at alle altid vil være online på et helt nyt niveau.

Ulf Lund, direktør, Norlys

Da Norlys for 15 år siden begyndte at lægge fiberkabler ud i det meste af Jylland, var man tidligt ude. For hvem havde brug for fiber, når kobber kunne trække 2 mbit/s?

”Dengang virkede det måske som en vild satsning, men i dag er der ingen tvivl om, at det har været en rigtig god investering,” siger han.

Han mener også, at behovet for båndbredde kommer til at stige eksponentielt frem mod 2040, og så kan kobber- og coax-kabler ikke følge med mere.

Konkurrence fra rummet
Selvom Ulf Lund mener, at fibernet og 5G er fremtiden, er der også andre teknologier på vej. Tesla-stifteren Elon Musk har lanceret et storstilet projekt, hvor han med 12.000 telesatellitter i rummet vil skabe ultrahurtigt internet til hele verden.

”Hvis dén mission for alvor lykkes, kan de kendte teknologier i teorien blive overflødige,” siger Ulf Lund, der dog ikke virker voldsomt bekymret for det perspektiv:

”Man skal passe på med at kloge sig på 2040, men vi tror, alle danskere vil være på fibernettet til den tid. Det er klart den vindende teknologi,” siger han og tilføjer, at de trådløse teknologier som det aktuelle 5G-net også er vigtigt, særligt når man er på farten.

”Om tyve år har vi verdens bedste digitale infrastruktur, vi har et velfungerende offentlig-privat samarbejde om datasikkerhed, og vi er verdens grønneste land."
 - Ulf Lund, direktør, energi- og telekoncernen Norlys

Det er ikke kun fremtidens teknologi, han ønsker fokus på. Globalisering og digitalisering skaber nye muligheder, men hvilke konsekvenser får vores tiltagende afhængighed af eksempelvis Facebook, Google og Amazon for demokratiet og det danske udbud af medier og kultur?

”Det er vi nødt til også at tale om, for hvis danskerne også om 20 år skal have en fri og levende demokratisk debat og stærke danske kulturtilbud, kræver det, at vi kæmper for det.”

Kontakt

Kommunikation

Signe Hvas

Redaktør & Kommunikationskonsulent