; ;
Gemt

Danmarks næste grønne eksporteventyr

Klimabelastningen skal ned med 70 procent inden 2030. Bio solutions – bæredygtige bioteknologiske løsninger - har potentialet til at accelerere omstillingen, fordi løsningerne hjælper en række industrier til at blive mere grønne. En ny alliance mellem bl.a. Dansk Erhverv, Chr. Hansen, Novozymes og nyskabende start ups som Pond, vil sætte turbo på det næste danske grønne eksporteventyr.

Nyhed

25. maj 2021

Mere end en milliard mennesker. Så mange indtager hver dag et produkt fra Chr. Hansen. De færreste er klar over det, selvom Chr. Hansens produkter eksempelvis indgår i halvdelen af alle verdens oste i form af enzymet osteløbe, som giver ost en fast konsistens – fra ostemadden til mozzarellaen på en pizza.

Forbrugerne kender måske ikke Chr. Hansen, fordi virksomheden er leverandør til industrien. Men forbrugerne har stor betydning for Chr. Hansens innovation og produktudvikling.

”Forbrugerne er blevet lobbyister – de er meget bevidste om, hvad de putter i munden."
 - Winnie Bügel, Corporate Vice President i Chr. Hansen

”Forbrugerne er blevet lobbyister – de er meget bevidste om, hvad de putter i munden. Det er ikke længere virksomhederne, der bestemmer, hvad forbrugerne skal spise. Forbrugerne har selv stor indflydelse på, hvad virksomhederne innoverer. Og vi ser helt klart en trend mod mere naturlighed - både hos vores kunder og hos forbrugerne,” siger Winnie Bügel, Corporate Vice President i Chr. Hansen.

Winnie Bügel, Corporate Vice President i Chr. Hansen

For at imødekomme markedet udvikler Chr. Hansen alt fra biobeskyttende bakteriekulturer, der forbedrer fødevarers holdbarhed uden brug af e-numre til biologisk plantebeskyttelse som naturligt alternativ til kemiske pesticider. Produkterne er udviklet ved hjælp af gode bakterier, som findes i Chr. Hansens bakteriebank – verdens største – med 40.000 naturligt forekommende bakterier.

”Folk vil have mere plantebaseret kost, reduceret CO2-aftryk og fødevarer uden tilsat kemi,” siger Winnie Bügel og fortæller, at tendensen er den samme i det meste af verden.

”Hvis vi tror vi er fremme i skoene i Europa, kan vi godt tro om. USA er mindst lige så langt fremme, og de andre store kontinenter følger godt med. Bio solutions har et kæmpe potentiale, netop fordi det er trenden hos forbrugerne. Og jeg tror først lige, vi er begyndt.”

Forældet lovgivning
Der er imidlertid nogle rammebetingelser, som hindrer den danske bio solutions-sektor i at indfri sit fulde potentiale.

”Lovgivningen er simpelthen ikke fulgt med udviklingen og spænder ben for de innovative løsninger, der kan være med til at accelerere den grønne omstilling,” siger Winnie Bügel.

Et eksempel på det benspænd er godkendelsen af produkter til biologisk plantebeskyttelse. Produkterne fremstilles ved hjælp af bakterier, som allerede findes i jorden, og er dermed et bæredygtigt alternativ til traditionelle kemiske pesticider.

”Lovgivningen er simpelthen ikke fulgt med udviklingen og spænder ben for de innovative løsninger, der kan være med til at accelerere den grønne omstilling.”
 - Winnie Bügel, Corporate Vice President i Chr. Hansen

”Det tager syv-otte år at få godkendt de nye plantebeskyttende produkter i EU-systemet. Lovgivningen inden for plantebeskyttelse i EU er tyve år gammel og fra en tid, hvor man brugte en masse kemiske pesticider på markerne. De naturlige produkter har en helt anden risikoprofil,” siger Winnie Bügel og peger på paradokset i at have ambitiøse mål for den grønne omstilling og samtidig en meget lang godkendelsesproces for grønne løsninger.

”Hvis vi vil nå klimamålene i 2030, så duer det ikke, at det tager op mod otte år at få de nye klimaløsninger på markedet. De to ting står i skærende kontrast,” understreger hun.

Til sammenligning bliver de samme produkter godkendt på to-tre år i for eksempel USA og Brasilien. Og derfor risikerer nye arbejdspladser at blive placeret i Nord- eller Sydamerika i stedet for i Danmark.

”Vi har for eksempel lige investeret i et nyt laboratorium i USA, som lige så godt kunne ligge i Europa og skabe arbejdspladser her. Men vi vil gerne bringe vores produkter hurtigere på markedet og bidrage til løsningen af de globale udfordringer, og så må vi jo gå derhen, hvor lovgivningen tillader det, siger Winnie Bügel.

Alliance skal skabe bedre rammevilkår
At skabe bedre rammevilkår for bio solutions-sektoren er netop det, Alliance for Bio Solutions er sat i verden for. Alliancen er stiftet på initiativ af Chr. Hansen, Dansk Erhverv og en række andre store og små virksomheder. Wieke Huizing Edinger, EU Public Affairs Manager hos CHr. Hansen, er alliancens næstformand.

”Med alliancen får vi en stærkere stemme over for myndigheder og beslutningstagere. Det handler meget om at udbrede kendskabet til sektoren og uddanne vores politikere i potentialet, både herhjemme og i EU,” forklarer Winnie Bügel og kommer med et ønske til regeringen.

”Hvis vi vil nå klimamålene i 2030, så duer det ikke, at det tager op mod otte år at få de nye klimaløsninger på markedet. De to ting står i skærende kontrast.”
 - Winnie Bügel, Corporate Vice President i Chr. Hansen

”Hvis jeg skal pege på én ting, så ønsker jeg, at regeringen tager en mere aktiv rolle inden for bio solutions. At politikerne taler vores sag i EU og sikrer, at godkendelsestiden for naturlige løsninger og bæredygtighedsprodukter bliver bragt ned, siger Winnie Bügel.

Hun forestiller sig eksempelvis en separat godkendelsesproces eller et ”fast track” til grønne løsninger, så produkterne kan komme hurtigere på markedet og den grønne omstilling accelereres.

”Det er superærgerligt, at vi sætter Danmark på bagsædet. Der er rigtig meget speed på den her sektor, og derfor skal processerne også speedes op. Kun på den måde kan vi udnytte det store potentiale, bio solutions rummer. Og det sætter vi fokus på med alliancen.”