;
Gemt

Grænseløs teknologi

Nyhed

25. maj 2021

Af Signe Hvas, kommunikationskonsulent, Dansk Erhverv

”Kunstig intelligens og data kommer til at gennemsyre alt, vi gør.”

Sådan lyder forudsigelsen fra Jørn Jacobsen, adm. direktør i SAP Danmark, om den verden, vi lever i om 20 år. Han står i spidsen for det danske datterselskab i den tyske softwaregigant SAP, der leverer intelligente forretningssoftwareløsninger til over 400.000 virksomheder globalt. Derudover er han blandt andet medlem af Dansk Erhvervs Tigerråd.

Og han er ikke i tvivl. En rivende teknologisk udvikling vil medføre en markant anderledes hverdag, hvor alt fra transport og måltider til erhvervslivet og hans egen branche vil være forandret. Det er især brugen og udviklingen af data, der kommer til at spille en afgørende rolle. Han mener eksempelvis, at vores indsigt i egen sundhed – motion, medicin og dårlige vaner – kombineret med en grundig DNA-profil – et biometrisk pas, vil give helt nye muligheder.

Jørn Jacobsen, adm. direktør, SAP Danmark

Han peger på, at 3D-printere kan gøre det muligt for den enkelte at ”printe” den mad, der passer præcis til ens biometriske profil samt til, hvilke vitaminer og næringsstoffer, man har brug for, en given dag eller periode for at yde sit bedste.

”Vi kommer både til at kunne forebygge og helbrede ved hjælp af disse profiler. Men det bliver også en indtrængen i privatsfæren,” siger han og understreger, at vi er nødt til at diskutere etik og være med til at sætte en global standard fra dansk side:

”Når du taler teknologi, inkluderer det også dataetik og demokratiske rettigheder. Når du snakker Danmark, snakker du også verden. Data flyder over grænser, så vi kan ikke skille tingene ad som tidligere.”

Erhvervslivet skal omstille sig
Tiden vil vise, hvilke virksomheder, der er mest omstillingsparate. For det er et kriterie for succes i 2040, vurderer Jørn Jacobsen. Digitalisering og teknologisk udvikling vil medføre store, hastige forandringer på arbejdsmarkedet, hvor flere job vil forsvinde og nye komme til. Eksempelvis vil det være kunstig intelligens, der tygger sig igennem lange lovtekster. Han mener også, at succes kræver en grøn og cirkulær tankegang.

"Når du taler teknologi, inkluderer det også dataetik og demokratiske rettigheder. Når du snakker Danmark, snakker du også verden. Data flyder over grænser, så vi kan ikke skille tingene ad som tidligere.”
 - Jørn Jacobsen, adm. direktør, SAP Danmark

”En bæredygtig forretningsmodel er en nødvendighed. Medarbejdere og forbrugere vil helst arbejde for og handle hos bæredygtige virksomheder. Investorer og støtteordninger vil prioritere grønne virksomheder. Det er godt for miljøet, og det er økonomisk godt for virksomheden,” siger han. Ifølge direktøren skal virksomheder allerede nu være opmærksomme på forandringerne. Det samme gælder i SAP:

”Software vil blive endnu mere intelligent og selvlærende - det finder selv ud af, hvordan det passer bedst på din computer eller understøtter driften af din virksomhed. Det er et spørgsmål om hele tiden at flytte sig – ligesom teknologien og dens grænse.”