; ;
Gemt

Anna Porse Nielsen

Anna Porse Nielsen er adm. direktør og stifter af Seismonaut, som nu er Danmarks største konsulenthus specialiseret i oplevelsesøkonomi. Derudover besidder hun flere bestyrelsesposter.

Nyhed

14. marts 2022

Pejlemærke: Opfordr yngre generationer til at 'eje scenen'

”Jeg insisterer på at være full on ”Helle Thorning”-feminin og gå i det tøj, jeg har lyst til, og jeg hviler fuldstændig trygt i, at folk respekterer mig lige så meget alligevel. Jeg synes, det er godt at gå ind og pille ved stereotyperne ift., hvordan en leder skal se ud.”

Da Anna Porse Nielsen startede Seismonaut for 15 år siden, var det med en bevidsthed om, at hun gerne ville være et godt eksempel på, at man både kan starte virksomhed og etablere familie samtidigt, og at det er muligt at skabe en konsulentvirksomhed med god balance mellem arbejds- og familieliv.

”Jeg gør meget ud af at puffe til de unge kvinder, som jeg ansætter og sige: ’træd nu ind på den scene!’ Med det mener jeg, at jeg opfordrer dem til at eje positionen som ekspert eller seniorrådgiver osv.”
- Anna Porse Nielsen, adm. direktør, Seismonaut

”Vi har meget fokus på at være en familievenlig konsulentvirksomhed. For mig skal det kunne lade sig gøre at have et spændende job, hvor man også har plads til familie. I øjeblikket har vi tre, der er på barsel ud af 18 medarbejdere. Det er selvfølgelig en udfordring, men jeg insisterer på, at det blot er en praktisk udfordring, og ikke mere end dét. Jeg har altid set barslerne som en god anledning til at få nye dygtige folk ind, som så ofte er blevet fastansat bagefter.”

Anna Porse Nielsen forsøger at være en god rollemodel ved ”at være, den hun er”. Det gælder især over for de yngre kvinder i virksomheden, som hun gerne forsøger at skubbe frem.

”Jeg gør meget ud af at puffe til de unge kvinder, som jeg ansætter og sige: ’træd nu ind på den scene!’ Med det mener jeg, at jeg opfordrer dem til at eje positionen som ekspert eller seniorrådgiver osv.”

En ting er ligestilling internt i Seismonaut, en anden ting er den ligestilling – eller mangel på samme – som Anna Porse Nielsen oplever i de mange sammenhænge, hun optræder.

Heldigvis kan hun godt mærke en forskel på ligestillingsområdet fra hun startede, og til nu:”Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har været den eneste kvinde i rummet. Jeg har bevæget mig i meget konservative cirkler, men synes helt klart, at jeg kan se en fremgang på området. Det er især sket inden for de sidste 4-5 år, hvor det er buldret derudaf. Det, tror jeg, bl.a. skyldes MeToo-bølgen, der har sat fokus på nogle skæve strukturer, som har været uhensigtsmæssige for at skabe ligestilling mellem kønnene, selvom tingene har set fine ud på overfladen."

"Nu afslører jeg min uddannelse inden for Statskundskab, hvor magtteori jo er et felt, for jeg er overbevist om, at det har noget at gøre med, at netop magtstrukturer og beslutningsarenaer er defineret på nogle bestemte måder, og det spænder ben for ligestilling."

Udviklingen og den stigende efterspørgsel på ligelig kønsrepræsentation kan også mærkes ude hos kunderne, siger Anna Porse Nielsen.

imagegg1ns.png

Anna Porse Nielsen, adm. direktør, Seismonaut


”Jeg oplever, at kunder efterspørger ligelig kønsrepræsentation. Det ser vi især, når vi arrangerer konferencer, hvor både kunderne og vi selv er opmærksomme på, at programmet skal se fornuftigt ud ift. ligevægt mellem kønnene. Jeg oplever, kunder der sparker sig selv over skinnebenet, når de pludselig får øje på, at dét de har gang i, ikke er helt tidssvarende."

"Det gælder både i nogle af de brancher, vi beskæftiger os med som f.eks. musik og computerspil, hvor der er mange mænd, og når konferenceprogrammer, styregrupper, bestyrelser og andet er sammensat, uden at man har tænkt på en ligelig fordeling mellem kønnene.”

Det supplerer Anna Porse Nielsen med, hvad hun kalder ”faglighedsargumentet”. ”Tidligere kunne man slippe afsted med at bruge faglighedsargumentet – altså, at man ikke kunne finde kvinder, som var fagligt lige så dygtige som mænd, og at det var forklaringen på de manglende kvinder."

"Det argument kan man simpelthen ikke længere bruge. Både fordi der hele tiden kommer flere dygtige – både unge og erfarne – kvinder til, og fordi der er kommet fokus på magtstrukturerne og den bias, som de medfører, når man skal finde dygtige ledere, keynote speakers og bestyrelsesmedlemmer.

"Vi har vanvittigt mange super dygtige talenter – kvinder såvel som mænd – det må der efterhånden ikke længere være tvivl om. Derfor synes jeg virkelig, at det er supermærkeligt, at det her stadig er et issue, og at vi ikke er længere i Danmark."

"For mig er det så banalt, at vi har en masse fantastiske talenter, og at de selvfølgelig alle sammen skal kunne sætte deres kompetencer i spil. At køn skulle være en faktor i den sammenhæng, giver ingen mening.”

"For mig er det så banalt, at vi har en masse fantastiske talenter, og at de selvfølgelig alle sammen skal kunne sætte deres kompetencer i spil. At køn skulle være en faktor i den sammenhæng, giver ingen mening.”
- Anna Porse Nielsen, adm. direktør, Seismonaut

Det brænder Anna Porse Nielsen for at gøre noget ved, og ser derfor sin stilling og netværk som en brændende platform til at kunne gøre en impact.

”Vi er i gang med at udvikle til fremtidens markeder og fremtidens kunder, og der er altså en generation, der kommer buldrende, og ser anderledes på tingene. Så duer det altså bare ikke, at vi er ledere af i går.”

Kontakt

Rådgivning, Rekruttering & Finans; Medier & Kreative Erhverv

Louise Riisgaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil