; ;
Gemt

Mette Bak

Mette Bak er Senior Strategic Advisor og Head of Customer Excellence i Abakion. Her er hun den højest rangerende kvindelige leder og har været med til aktivt at sætte ligestilling på dagsordenen.

Nyhed

14. marts 2022

Pejlemærke: Man kan ikke innovere, hvis alle er ens 

”Vi skal have et samfund, hvor vi TALER til hinanden som ligestillede, for måden, hvorpå vi kommunikerer, er en kæmpe del af det.”

Mette Bak erfarer, at diversitet og ligestilling godt kan være emner, der besværliggør samtalen. Hun mener, at vi er nået langt de seneste 15 år, men bare ikke langt nok.

Det skyldes ifølge Mette Bak, at ligestilling kan være et ømtåleligt emne, og at det derfor er endnu vigtigere, at man engagerer sig i det og turde italesætte udfordringerne og udviklingspotentialet.

”Mennesker har en forståelig tendens til at søge tryghed, og den findes ofte der, hvor vi ligner hinanden og er enige. Men vi kan ikke bare være en ’jahatte-klub’, der er enige med hinanden."
- Mette Bak, Senior Strategic Advisor, Abakion.

”Jeg ser mig selv som lidt af en Georg Gearløs-type, der er drevet af innovation, men man kan ikke innovere noget som helst, hvis alle tænker ens og ligner hinanden.”

Med det som drivkraft sætter Mette Bak helt konkret ligestilling på dagsordenen hos Abakion. Hun føler som leder, at det er hendes ansvar at skabe rum for samtale og forandring og herigennem tiltrække mange forskellige leder- og medarbejdertyper.

”Helt konkret arbejder jeg med ordlyd; Hvordan vi omtaler både hinanden og ting, vi arbejder med. Det er noget, der foregår helt ubevidst, men som alligevel kan gøre en stor forskel, når vi påpeger det. Som eksempel synes jeg, vi skal passe meget på med, hvordan vi omtaler ”barsel”. Her møder jeg sommetider den fejl, at barsel omtales på niveau med sygdom, da det jo også er en type fravær. Men netop dét kan være med til at skabe unødvendige negative associationer om barsel."

"De områder, der ofte forbindes med ligestilling, er vi nødt til at omtale i en positiv kommunikationsform for dermed at give rum til dem i erhvervslivet. Det gælder ikke kun områder, hvor mænd forfordeles, men også det omvendte, hvor kvinder forfordeles - og der kan kun ske forandring, hvis vi italesætter dem. Problemerne ligger ofte i det, vi ikke taler om.”

imageitadj.png

Mette Bak, Senior Strategic Advisor & Head of Customer Excellence, Abakion


Ømtåleligheden om emnet bringer Mette Bak op som hovedårsagen til, at der ikke bliver talt nok om det, og kalder det ”misforstået høflighed”.

”Mennesker har en forståelig tendens til at søge tryghed, og den findes ofte der, hvor vi ligner hinanden og er enige. Men vi kan ikke bare være en ’jahatte-klub’, der er enige med hinanden."

"Jeg mener, at den største forandring og de bedste løsninger i alle afskygninger opstår, når vi ’hviler på grænsen’: Når vi tør sige højt, hvad vi er utilfredse med. Det er en device, jeg efterstræber at efterleve, og som jeg opfordrer mine medarbejdere til at tage alvorligt.”

Det gælder for Mette Bak internt i virksomheden, men også ude hos kunderne: ”Det skal være okay for mine medarbejdere at komme hjem og sige, hvis de har haft en ubehagelig oplevelse ude hos kunderne. Det, synes jeg, specielt er et vigtigt signal at sende over for de nye unge talenter, vi får ind i branchen: Vi må og skal være tydelige omkring vores grænser - uanset om det er over for kollegaer, ledere eller kunder.”

"De områder, der ofte forbindes med ligestilling, er vi nødt til at omtale i en positiv kommunikationsform for dermed at give rum til dem i erhvervslivet."
- Mette Bak, Senior Strategic Advisor, Abakion.

Selvom det kan være svært at bringe op, mener Mette Bak, at det er afgørende, at vi har forventninger til hinanden: ”Vi er nødt til at kunne stoppe op og sige: ”Det dér, det var ikke okay eller godt nok”, og her mener jeg, at er det lederens ansvar at gribe bolden og tage det alvorligt. Det er en af de ting, jeg mener, karakteriserer en god leder: Én, der reagerer, når retfærdigheden bliver sat på prøve.”

Kontakt

Rådgivning, Rekruttering & Finans; Medier & Kreative Erhverv

Louise Riisgaard

Branchedirektør
Medarbejderprofil