; ;
Gemt

Skyhøje priser skærper sulten efter fremtidens energiløsninger

20. september 2022

IBM har udviklet en grøn energiløsning, så virksomheder kan skrue op for forbruget, når der er grøn strøm i elnettet, og skrue ned for forbruget på vindstille og overskyede dage.

I flere år har teknologi- og konsulentvirksomheden IBM været med til at udvikle og arbejde på en grøn energiløsning, der ved hjælp af blandt andet IoT-teknologi og kunstig intelligens kan tilpasse elforbruget til elproduktionen.

Når der er grøn energi i elnettet, kan forbruget skrues op, mens der omvendt kan spares på strømmen på vindstille dage, hvor skyer dækker solen.

Og lige netop efterspørgslen på den type grønne løsninger er røget i vejret i takt med, at stigende elpriser skaber store udfordringer for erhvervslivet.

At markedet har fået appetit på grønne løsninger, glæder Jesper Braum Nielsen, der er senior partner i IBM. I de seneste år har han sammen med et innovativt team arbejdet på søsætningen af Flex Platform, som energiløsningen hedder.

”Jeg er som person ikke voldsomt tålmodig af karakter, så jeg har ventet længe på, at bøtten blev vendt og øjnene blev rettet mod forbrugssiden – fremfor primært produktionen og elnettet – til sikring af Danmarks førerposition på markedet for grøn energiomstilling,” siger han.

Fleksibelt elforbrug
Allerede nu er Flex Platform koblet på en række store bygninger, hvor systemet lige nu enten testes eller implementeres.

Parallelt etableres der et omfangsrigt økosystem af aktører på tværs af forsyningskæden og herunder kortlagt forbrugsmønstre samt etableret sikre tilpasningsværdier for eksempelvis ventilation, pumpning, køl, frys, varmepumper og el-biler som tilkoblede aktiver.

”Vi har brugt lang tid på både løsninger og regler. Nu er det tid til, at virksomhederne plukker de lavthængende frugter,” siger Jesper Braum Nielsen og fortsætter:

”For eksempel store bygninger med meget ventilation eller alle virksomheder med store elregninger qua deres strømforbrugene aktiver.”

Han peger på, at systemets værdiskabelse øges i takt med, at flere bygninger og aktiver bliver koblet på – hvilket flere nu har vist interesse for i forbindelse med de enorme prisstigninger.

Men hos IBM har priser længe været en faktor for udvikling af Flex Platformen.

”Vi fokuserer kun på bæredygtige løsninger, der skaber resultater i både det grønne regnskab og på bundlinien hos virksomhederne – ikke enten eller – ellers kommer vi ikke i mål hurtigt nok,” siger Jesper Braum Nielsen.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent