; ;
Gemt

Fremtidens kontanter: Disse sedler bliver ugyldige i juni 2025

28. februar 2024

Den 31. maj 2025 bliver ikke blot den nuværende 1.000-kroneseddel ugyldig – det gælder også en række andre ældre sedler. Nedenfor giver vi et overblik over, hvilke sedler der bliver ugyldige, og hvordan du skal håndtere sedler fremadrettet.

Alle pengesedler fra seddelserier, der er ældre end den nuværende med broer og oldtidsfund (2009-serien), bliver ugyldige efter den 31. maj 2025. Det samme gælder 1.000-kronesedlen fra både den tidligere og nuværende serie.

Pengesedlerne udskiftes da Nationalbanken har vurderet, at der er stor usikkerhed ved brugen af ældre seddelserier. Derudover er der ikke længere behov for 1.000-kronesedlen, som desuden udgør en større risiko for hvidvaskning og økonomisk kriminalitet. For at kontanterne fortsat skal være et effektivt og sikkert betalingsmiddel, både for kunder, butikker og andre betalingsmodtagere, skal der dermed ske en udskiftning.

Da man som fysisk betalingsmodtager er forpligtet til at tage imod kontanter, kan det være svært for butiksansatte at genkende ældre sedler og hermed tjekke dem for svindel – også butikkernes kontantsystemer kan have svært ved at genkende de ældre sedler, hvilket hverken er hensigtsmæssigt for kunden eller de butiksansatte. Fra nu til den 31. maj 2025 kan butikkerne og andre betalingsmodtagere forvente et større brug af 1.000-kronesedler og andre ældre sedler i butikkerne, særligt i månederne op til at sedlerne bliver ugyldige. Dette bringer store udfordringer for mange i detailhandlen; bl.a. fordi ca. 90 pct. Af alle betalinger med kontanter har en transaktionsværdi på mellem 0 og 500 kroner, hvilket kræver større mængder af byttepenge - særligt når der skal håndteres betalinger med 1.000-kronesedler.

Dansk Erhverv anbefaler, at butikker og andre betalingsmodtagere i den kommende tid er opmærksom på:

  1. At alle butikker, der tager imod digitale betalingsmidler i fysisk betjent salg, også er forpligtet til at tage imod alle gangbare danske kontanter – også 1.000-kronesedlen. Kun i de tilfælde, hvor man er undtaget fra kontantpligten, kan der siges nej – det gælder bl.a. B2B, midlertidige begivenheder, samt om aftenen og natten. Læs mere her.
  2. At der vil være behov for flere byttepenge. Uanset beløbet der købes for, så skal der, ifølge Forbrugerombudsmanden, tages imod de seler eller mønter som kunden ønsker at betale med. Der skal derfor som udgangspunkt altid være tilstrækkeligt med byttepenge til at kunne give tilbage – også selvom der kommer mange kunder med 1.000-kronesedler.
  3. At butikker maksimalt må modtage 19.999,50 kroner i kontanter fra hver kunde i hver handel. Det gælder både ved enkeltstående handler eller sammenhængende betalinger, fx ved en opsplitning af købet. Der er fremsat forslag om at nedsætte grænsen til 15.000 kroner, med forventet ikrafttræden den 1. marts 2024.
  4. At hvis der nægtes at tage imod 1.000-kronesedlen, eller andre gyldige kontanter, vil dette være en overtrædelse af kontantpligten. Forbrugerombudsmanden kan vælge at foretage politianmeldelse, hvilket kan føre til en bøde.
  5. At der vil være en forhøjet risiko for røverier og indbrud. Butikker bør være ekstra beredte på sådanne risici.

Efter den 31. maj 2025, hvor 1000-kronesedlen og overstående seddelserier er ugyldige, skal butikkerne afvise betaling med de nævnte kontanter.

Læs også

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil