; ;
Gemt

Godt nyt for butikkerne: Snart kan du sige nej tak til 1000-kronesedler ved små køb

14. marts 2024

Regeringen vil give butikker lov til at afvise 1000-kronesedler ved små køb. Det er en kæmpe sejr for butikkerne og for Dansk Erhverv, som har banet vejen for forslaget.

Danskerne har fået 1.000-kronesedlerne op af lommerne de seneste måneder, og bruger i stor stil sedlerne i detailhandlen.

Det har medført en række udfordringer for mange butikker, som blandt andet har store udgifter til køb af byttepenge og større sikkerhedsrisiko, fordi de ligger inde med flere kontanter.

Derfor er det glædeligt, at regeringen i dag har fremlagt forslag om, at butikker skal have mulighed for at afvise 1.000-kronesedler ved små køb under 500 kroner.

Det mener Henrik Sedenmark, fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv.

”Vi er utroligt glade for, at ministeren har lyttet til butikkerne og den situation, de står i. At kunne sige nej tak til 1.000-kronesedlen ved køb under 500 kroner letter butikkernes byrde i forhold til at ligge inde med store mængder byttepenge – det har både en praktisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig betydning.”

Derudover vil muligheden for at kunne sige nej tak til 1.000-kronesedlen ved køb under 500 kroner styrke kampen mod hvidvask.

”Vi ser rigtig mange, der betaler med den store seddel alene for at kunne få byttepenge retur, som også er gangbare efter 1. juni næste år,” siger Henrik Sedenmark.

Regeringens forslag er i overensstemmelse med det ønske, som Dansk Erhverv har sendt til ministeren, og vi er derfor glade for, at ministeren har lyttet til os.

Regeringens forslag bliver nu sendt i offentlig høring. Det forventes fremsat i april.

Nej tak til 1.000-kronesedlen

Din butik kan snart sige nej tak til 1.000-kronesedler ved køb under 500 kroner. Det vil sige, at:

  • du kan sige nej tak til 1.000-kronesedlen, hvis kunden eksempelvis køber for 499 kroner.
  • du kan sige nej tak til den ene 1.000-kroneseddel, hvis kunden eksempelvis køber for 1.010 kroner.

Læs også

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil