;
Gemt

Farvel til 1.000-kronesedlen: Sådan undgår du bøvl i butikken

30. april 2025

Den 31. maj er det endegyldigt slut med at betale med 1.000-kronesedler og en række andre gamle pengesedler. Butikkerne kan i den kommende tid derfor se frem til flere betalinger med netop disse sedler. Her kan du se, hvordan du forbereder dig.

Der er stadig sedler for 4,6 mia. kr. i omløb, og forventningen er, at mange vil forsøge at bruge dem i sidste øjeblik.

  • Forvent øget kontanthåndtering: Mange kunder vil bruge deres gamle sedler, især 1.000-kronesedlen, inden fristen. Det er en god idé at overveje, om du skal have ekstra byttepenge.
  • Du må gerne sige nej: Du er ikke forpligtet til at tage imod en 1.000-kroneseddel, hvis kunden skal have mere end 750 kr. tilbage i byttepenge.
  • Vær opmærksom på svindel. Udfasningen af 1.000-kronesedlen kan betyde, at flere forsøger at snyde med falske sedler. Butikkerne skal derfor være ekstra opmærksomme på mulige falskmøntnere. 
  • Informér kunderne: Nationalbanken har udarbejdet gratis materialer til skilte og sociale medier, som kan bruges i butikker.

Hvad sker der efter fristens udløb? 
Hvis du som erhvervsdrivende stadig ligger inde med ældre pengesedler efter den 31. maj 2025, er der heldigvis flere muligheder for at komme af med dem – så længe de er modtaget før fristen.

  • Du kan indsætte sedlerne i din bank frem til og med den 13. juni 2025.
     
  • Du kan få afhentet dem af kontanthåndteringsselskaberne frem til og med den 30. juni 2025. 

  • Alternativt kan du frem til den 31. maj 2026 indsætte dem via tre udvalgte Forex-indleveringssteder, som afregner direkte med Nationalbanken. Læs mere om indleveringsstederne

Opgørelse fra Nationalbanken: 1,7 millioner tusindkronesedler i omløb

I følge en opgørelse fra Nationalbanken er der fortsat 1,7 millioner tusindkronesedler i omløb, selv om fristen for indlevering udløber om lidt over en måned.
Kilde: TV2.dk

 

 

 

Læs også

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil