15. marts 2023

THY WHISKY har hjemme på slægtsgården Gyrup i det nordvestlige hjørne af Danmark og er et af få single estate whiskydestillerier i verden, hvor hele processen fra korndyrkning til aftapning foregår samme sted. Destilleriet blev grundlagt af Nicolaj Nicolajsen, og drives i dag af hans døtre Ellen Nicolajsen og Marie Stjernholm og deres mænd Andreas Poulsen og Jakob Stjernholm, der udgør 8. generation på gården. Deres vision er at få unik økologisk whisky fra Thy ud til whiskyelskere i hele verden.

ORD: LIV ØSTERSTRAND RASMUSSEN FOTO: METTE JOHNSEN

Fra Nationalparken ved Vesterhavet og ind i Thys frodige landbrugsland råder Gyrup Gård over 500 hektar marker og enge, hvor der udover økologisk korn til whisky også bliver dyrket græs til gårdens malkekøer.



Kornet til whiskyen bliver dyrket lige uden for døren til destilleriet og er helt økologisk – uanset om det er moderne sorter eller gamle danske bygsorter.

Ellen Nicolajsen er destillatør og står for rundvisninger og events. Hun er uddannet ingeniør, men i 2015 tog hun, hendes mand, søster og svoger en beslutning om at flytte fra København til Thy og etablere et dedikeret destilleri og malteri som 8. generation på Gyrup Gård.

I modsætning til gængs praksis, hvor whisky bliver destilleret to eller tre gange, destilleres whiskyen fra Thy én enkelt gang. Det giver en renere sammensætning af alkohol og intensitet til korn- og maltaromaer.

På få år har Thy Whisky modtaget flere internationale priser. Gården er åben for whiskysmagning og rundvisning.

Fik du læst?