; ;

06. marts 2024

Jeg kan tydeligt huske mit. Det var i 1978, jeg var 12 år og avisbud for Ballerup-Måløv avis. Jeg stod tidligt op for at dele aviser ud til morgenkaffen, og jeg mindes stadig, hvor glad og stolt jeg var over at være en del af et arbejdsfællesskab.

Hvis du har haft et fritidsjob som ung, kan du sikkert også komme i tanke om en masse ting, du lærte og trækker på i dag. For det betyder faktisk noget at have et fritidsjob i supermarkedet, på den lokale café, i byggemarkedet, på grillen, som avisuddeler eller noget helt sjette.

Unge, der har et fritidsjob som 18-årige, har 90 procent højere sandsynlighed for en stabil arbejdsmarkedstilknytning som voksne.

Og unge med et fritidsjob har større sandsynlighed for at komme i gang med en uddannelse. Derfor skal der lyde en kæmpe tak til alle jer virksomheder, der tilbyder fritidsjob til unge.

Det samme gælder alle jer virksomheder, der tager et gigantisk ansvar for at hjælpe udsatte unge i job. I dag står op imod 45.000 unge mellem 15 og 24 år uden uddannelse eller job. Det kan hverken de eller samfundet være tjent med.

Som Rema 1000’s adm. direktør, Henrik Burkal, siger her i magasinet: ”Der er kun én ting, der kan gøre mig rigtig ked af det, og det er uforløst potentiale. Vi kan ikke være bekendt at lade unge mennesker sidde derhjemme uden at give dem en chance for at blive en del af det arbejdende fællesskab.”

Jeg er helt enig. Og derfor tager jeg hatten af for, at I som virksomheder giver de unge en chance. I lader dem vise deres værd. I giver dem en tro på sig selv.

Se bare Helene Hummelgaard Thomsen fra Glad Fonden, som du kan møde her i magasinet. Helene har trodset en hjerneskade og en skizofrenidiagnose og er i dag rengøringsassistent. Og hun er med sine egne ord blevet et forbillede for sin datter. Jeg synes, det er rørende.

Unge uden job og uddannelse er et højaktuelt emne på Christiansborg. Som virksomheder gør I allerede en kæmpe indsats, tak for det.

Fik du læst?