; ;

05. marts 2024

Helene Hummelgaard Thomsen trodsede en hjerneskade og en skizofreni-diagnose og insisterede på at finde et arbejde fremfor at blive parkeret som førtidspensionist. Nu springer hun hver nat ud af sengen for at passe sit arbejde som rengøringsassistent i Glad Fonden: Jeg er et forbillede for min datter, og det gør mig stolt.

Af: Søren Willemoes Poulsen, Foto: Jeppe Carlsen

”Hej. Jeg skal lige have en tandbørste i munden, så er jeg klar om to minutter.” Den lidt uventede velkomst kommer fra Helene Hummelgaard Thomsen, inden hun forsvinder ud mod et badeværelse med en toilettaske i hånden.

”Ja, jeg smiler ret meget, så jeg vil bare lige sikre mig, at jeg ikke havde noget mellem tænderne,” uddyber hun fem minutter senere, da interviewet går i gang. Her viser det sig hurtigt, at Helene Hummelgaard Thomsen ikke overdrev: Hun smiler meget.

Det er der dog også god grund til. Helene Hummelgaard Thomsen har nemlig med egne ord fundet drømmejobbet som rengøringsassistent:

”Jeg elsker mit arbejde. Jeg er simpelthen skabt til at gøre rent,” forklarer hun.

Du kan ingenting
At finde drømmejobbet vil formentlig få de fleste til at smile, men der er alligevel en grund til, at Helene Hummelgaard Thomsens smil kan sætte de fleste andres smil til vægs.

I mange år virkede det at få et job som en urealistisk drøm for den i dag 38-årige kvinde, der blev født tre måneder for tidligt, har en hjerneskade og en skizofreni-diagnose:

”Og så er jeg vokset op med en far, der hele tiden sagde, at jeg var et nul, som ingenting kunne og aldrig ville blive til noget. Det gjorde ondt og var dybt frustrerende.”

Jeg er skabt til det
I dag ser livet markart anderledes ud for Helene Hummelgård Thomsen, der er ansat som rengøringsassistent i Glad Fonden, der er en af Danmarks største socialøkonomiske virksomheder. Ud af Glad Fondens cirka 350 medarbejdere har omkring halvdelen ligesom Helene Hummelgaard Thomsen et kognitivt handicap, som blandt andet betyder, at de har haft svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet.

Helene Hummelgaard Thomsen begyndte i praktik i køkkenet hos Glad Fonden, og da hun efterspurgte mere ansvar og nye opgaver, fik hun mulighed for at prøve kræfter med jobbet som rengøringsassistent.

I dag gør hun rent 20 timer om ugen hos Børns Vilkår: ”Jeg skurer toiletter, tømmer opvaskemaskiner, tørrer overflader af og alt muligt andet. Og jeg elsker det. Nogle er skabt til at lave kunst, passe børn eller noget helt andet. Jeg er skabt til at gøre rent. Det synes andre heldigvis også, for jeg har fået at vide, at der aldrig har været så rent, som efter jeg begyndte.”

Jobbet indebærer, at hun alle hverdage står op klokken tre om natten for at tage bussen fra hjemmet i Dragør til Valby – en køretur på en time – hvor hun sikrer, at kontorlokalerne hos Børns Vilkår er skinnende rene.

”Det generer mig slet ikke at stå så tidligt op. Jeg springer ud af sengen, for jeg er så glad for mit arbejde. Jeg har fået gode kollegaer, er blevet en del af samfundet og har fået det meget bedre psykisk. Det har reddet mit liv. Arbejdet og det at blive en del af Glad Fonden er – sammen med det at få min datter – det bedste, der sket i mit liv,” siger Helene Hummelgaard Thomsen.

”Jobbet har også betydet, at jeg er blevet et forbillede for min datter. Hun kan se, at mor har et arbejde, og hun lærer, at man skal arbejde for at kunne købe legetøj, tage i Zoo og så videre. Det gør mig stolt,” uddyber hun.

 

Parkeret i systemet
Vejen til arbejdslivet og glæden har ikke været ligetil for Helene Hummelgaard Thomsen, der med egne ord sad fast i det offentlige system den første del af sit voksenliv. Her oplevede hun at være kastebold mellem forskellige sagsbehandlere, der ifølge Helene Hummelgaard Thomsen havde to ting til fælles:

De skulle altid have genfortalt hendes historie, og de vurderede ikke, at hun kunne komme i arbejde.

”Det var ikke rart, og jeg så bare en fremtid, hvor jeg ville blive parkeret som førtidspensionist i stedet for at blive en del af samfundet.”

Den fremtid nægtede Helene Hummelgaard Thomsen dog at acceptere. Derfor sagde hun en dag ‘stop’ til sin sagsbehandler, kontaktede en jobkonsulent og forklarede ham, at nu ville hun simpelthen have et arbejde.

”Det havde han aldrig hørt før, men det virkede, for han sendte mig mod Glad Fonden, og det ændrede mit liv,” forklarer hun med det karakteristiske smil, som på dette tidspunkt i interviewet er blevet krydret med en vis portion stolthed.

Jeg vil gerne inspirere andre
Selvom Helene Hummelgård Thomsen har fundet drømmejobbet, så betyder det ikke, at hun er færdig med at drømme. ”Jeg elsker mit job og vil gerne forsætte, men en dag kunne det være sjovt at blive leder og lære andre, hvordan de gør rent. Jeg vil også gerne vise andre med udfordringer, at det godt kan lade sig gøre at have et arbejde, og at det gør en kæmpe forskel.”

Om Helene Hummelgaard Thomsen
38 år gammel, bor i Dragør med sin kæreste og sin datter på fire år. Når hun ikke er på arbejde, går hun lange ture med sin hund, er en god dokumentar og leger med sin datter. Hver weekend står hun og datteren, Tinka, klar på legepladsen klokken 8.00.

Job til livet

Adm. direktør i Glad Fonden: Vi fokuserer på det, medarbejderne kan

Samfundet og arbejdspladserne bliver bedre af, at vi rummer og tager hensyn til hinanden, siger Glad Fondens adm. direktør Mikkel Holmbäck.

Da interviewet med Helene Hummelgaard Thomsen er slut, vender hun sig mod Glad Fondens adm. direktør, Mikkel Holmbäck, for at sende ham en dybfølt tak: ”Det er simpelthen bare fantastisk, hvad du har skabt med Glad Fonden, og hvor stort det er blevet. Tak for det.”

Det er næppe første gang, at medstifteren og adm. direktør af Glad Fonden hører de ord. I mere end to årtier har Glad Fonden med Mikkel Holmbäck i spidsen hjulpet mennesker med kognitive handicaps med at få en fod indenfor på det arbejdsmarked, der ellers kan synes som et lukket land. Det bliver næppe heller sidste gang, for efterspørgslen på fondens ydelser og medarbejdere har aldrig været større, forklarer Mikkel Holmbäck:

”Vi oplever en stigende interesse, og det vil formentlig fortsætte i de kommende år, hvor social bæredygtighed i stigende grad bliver en del af forretningsplanen i rigtig mange virksomheder. Det er vi glade for – selvfølgelig først og fremmest på vegne af vores medarbejdere, der som Helene får mulighed for at blive en del af et fællesskab på nye måder. Men jeg er også glad på samfundets vegne. Jeg tror på, at samfundet og arbejdspladserne bliver bedre af, at vi kan rumme alle og tage hensyn til hinanden.”

Hvordan lykkes det jer at få så mange i arbejde?
”Vi har en tro på, at alle kan noget. Vi fokuserer ikke på det, man ikke kan, men på det man kan, og det man har lyst til. Og så går det faktisk ret lige ud af landevejen, fordi de fleste får mod på mere, når de får en chance og oplever, at de kan noget.” ”Vi oplever også, at virksomhederne, som hyrer vores medarbejdere, kan se en fordel i det. Flere bruger det som branding, at de tager et ansvar ved at ansætte nogle mennesker, som ellers har svært ved at komme i arbejde.”

Er der noget, man som virksomhed skal være opmærksom på, hvis man indleder et samarbejde med jer?
”Der er formentlig lidt flere hoveder og hænder om opgaven, men prisen er den samme, og den er på markedsvilkår. Hvis der er behov for noget understøttende, så tager vi os af det i Glad Fonden. Udover det, så kan vi også hjælpe med tal og beregninger til ESG-regnskaber, som flere og flere virksomheder jo skal lave.”

Oplever I nogle regler, der står i vejen for jeres arbejde?
Vi oplever, at det er meget svært for mennesker med kognitive handicaps at efteruddanne eller opkvalificere sig. Vi har kørt nogle forsøgsordninger med flere virksomheder omkring uddannelse, som er gået rigtig godt, blandt andet Flexuddannelsen hvor 80 % kommer i arbejde, og derfor vil vi gerne have lavet noget lovgivning på det. Det er nødvendigt, hvis vi som samfund vil have flere ind på arbejdsmarkedet.”

Samarbejdet med Helene i det daglige er virkelig givende

Lars Ploug Sørensen, der er chef for Administration, HR & Drift i Børns Vilkår er glad for samarbejdet med Glad Service. Og ikke mindst for Helenes gode humør, der har en positiv indvirkning på arbejdspladsen.

Hvad synes I om samarbejdet med Helene og Glad Service generelt? 
Samarbejdet med Helene i det daglige er virkelig givende, ikke mindst på grund af hendes fine energi og gode humør, som smitter af, hvor hun kommer. Vi er i vores løbende dialog med Glad Service meget opmærksomme på, at også deres personale trives i vores omgivelser, og at de kan opleve sig selv som værende en del af arbejdspladsen.  

Hvorfor valgte I dem – hvad giver det jer udover rene lokaler? 
Vi er glade for at have valgt et samarbejde med en socialøkonomisk leverandør, der har en klar mission for, hvad de vil. Det er også et led i, hvordan vi i Børns Vilkår styrker os som en socialt ansvarlig organisation, at vi i vores indkøbspolitikker og serviceydelser tænker på at understøtte et mere inkluderende arbejdsmarked. 

Vil I anbefale det til andre? 
Vi vil bestemt gerne anbefale, at man som arbejdsplads løbende diskuterer og overvejer mulighederne for at vælge serviceleverandører, som oven på deres leverancer på markedsvilkår også har en social mission og giver muligheder på arbejdsmarkedet, som ellers ikke ville være der. Ikke mindst, fordi det også smitter positivt af på os selv som organisation - og kollegerne imellem. 

Tema: Job til livet

Tusindvis af unge står uden job eller uddannelse. I dette nummer af magasinet sætter vi fokus på de mange unge, der er klar til at komme i job, og det kæmpe ansvar I som virksomheder tager for at give udsatte unge en mulighed for at vise deres værd og blive en del af det arbejdende fællesskab:

Job til livet

Fik du læst?