Gemt

Haves: Flotte ord og visioner - Søges: Handlekraft og ligestilling

En undersøgelse fra Nationalbanken viser, at kvindelige virksomhedsejere skal betale højere renteudgifter for deres lån, end mænd skal - og det går ikke.

Nyhed

31. august 2021

For en tydelig indigneret Emma Due Bitz, medstifter af Female Invest, viser det med al uønskelig tydelighed, at kvinder skal kæmpe endnu hårdere end mænd for at bevise sig i både erhvervslivet og iværksættermiljøet.

”Vi skal kæmpe for ligestilling samtidig med, at vi kæmper for at skabe vores virksomhed. Fordi vi er kvinder, skal vi bevise os selv igen og igen. Vi oplevede det selv, da vi søgte om støtte hos en fond. De svarede, at vi skulle bare lige vide, at det her tilbud var målrettet rigtige iværksættere, så det var nok ikke noget for os. Det var altså efter, at vi var kommet på Forbes’ liste over kvindelige iværksættere i finansverdenen og havde vundet verdens største iværksætterkonkurrence for kvinder. Det vidste de godt, men alligevel var vi i deres øjne ikke rigtige iværksættere. Jeg troede, det var en joke,” siger hun.

imagepw5ru.png

Medstiftere og partnere venstre til højre: Anna Sophie Hartvigsen, Emma Due Bitz, Camilla Falkenberg - Foto: Jakob Møller


Trods den nedslående analyse og oplevelsen med fonden er hun og medstifterne Camilla Falkenberg og Anna-Sophie Hartvigsen optimistiske i forhold til at få flere kvindelige iværksættere. ”Der er rigtig meget fokus på kvinder i øjeblikket, når vi f.eks. taler iværksætteri, ligestilling og metoo. Det er positivt, og vi er slet ikke i tvivl om, at kvinder i fremtiden vil spille en markant større rolle i erhvervslivet, end de gør i dag.”

Men, og det er et vigtigt men, understreger de, det kræver, at politikerne sætter handling bag de flotte ord og forvandler visionerne til virkelighed.

”Jeg oplever, at der kommer rigtig mange forslag og initiativer fra iværksættermiljøet om eksempelvis barselsfond, men der mangler politisk handlekraft til at nedbryde barriererne og lave de strukturelle ændringer, der er nødvendige.”

Dansk Erhverv foreslår blandt andet

  • Bedre barsel til iværksættere: Heriblandt en fleksibel tilskudsordning og en bagatelgrænse for selvstændige på fuldtidsbarsel.

  • Mere entreprenørskab i undervisningssystemet: Valgfag i entreprenørskab skal udbredes på alle ungdomsuddannelser.

  • Tryghedspilot: Regeringen bør afsætte midler til at skabe et brugerdefineret årshjul, så iværksættere har overblik over deres indberetningsfrister til det offentlige.

 

Nemmere adgang til kapital og bredere uddannelsespalet
Stifterne af Female Invest peger blandt andet på adgangen til kapital som en væsentlig barriere, der skal mindskes. ”Det er utrolig rigidt at ansøge eksempelvis fonde om investeringer, og ofte er det så besværligt, at det dræber visionerne. Det må kunne laves anderledes.”

Det vil hjælpe de kvinder, der står på nippet til at tage iværksætterspringet, men hvis vi skal sikre fødekæden, skal vi dog begynde tidligere, påpeger Emma Due Bitz.

"Der mangler politisk handlekraft til at nedbryde barriererne og lave de strukturelle ændringer, der er nødvendige.”
- Emma Due Bitz, medstifter, Female Invest

”Vi skal allerede vise iværksættervejen i folkeskolen. Jeg savner undervisning om for eksempel privatøkonomi, momsregistrering, og hvordan du opretter en virksomhed som supplement til eksempelvis håndarbejde og hjemkundskab. Det handler om at udvide paletten af drømme, så du kan se, at der også er muligheder for dig, hvis du ikke lige synes, at de mere traditionelle fag passer dig.”

Kontakt

Kommunikation

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent