Gemt

Du kan godt!

Kvinder er i undertal, målt på, hvem der stifter virksomheder i Danmark.

Nyhed

31. august 2021

Da Suzanne Lauritzen var 29 år, havde hun arbejdet i flere store private virksomheder, men en dag fik hun sammen med sin partner en idé. Det blev startskuddet til livet som iværksætter.

Siden 2002 har Suzanne Lauritzen haft titel af virksomhedsstifter, hvilket blandt andet har resulteret i et salg af LogBuy til Visma i 2017. Senest har hun startet raffle, der er en slags google-søgemaskine til virksomheder, som efter blot 2,5 år har 25 medarbejdere. Men selvom den succesfulde entreprenør høster frugten af sit arbejde, er hun klar over, at der også er omkostninger ved at være iværksætter.

”Som iværksætter skal du gå på kompromis med mange goder – blandt andet løn. Derfor anbefaler jeg, at du gør det på et tidspunkt i dit liv, hvor du ikke er så afhængig af en indtægt. Det betyder rigtigt meget - særligt for kvinder, da mange i forvejen er mere væk fra arbejdsmarkedet end mænd, med fødsler og barsel. Vinduet er altså mindre,” fortæller Suzanne Lauritzen, der har fået tankerne om sagtens at kunne være iværksætter med hjemmefra.

Forældrene havde egne tandlægeklinikker. Bedsteforældrene var også selvstændige som hotelejere, skomagere og musikere. Men det var ikke givet, at Suzanne Lauritzen skulle vælge at gå iværksættervejen.

”Det var bestemt ikke en selvfølge. Dengang, da jeg var 29 år, stiftede man familie og fik Volvo og vovse – og hvad man ellers definerede som succeskriterier. I stedet kastede min co-founder og jeg os ud i iværksætteri,” fortæller den nu 49-årige iværksætter.

imagemgh0s.png

Suzanne Lauritzen, adm. direktør, raffle.ai - Foto: Jakob Møller


I dag har hun to piger på 12 og 14 år og mener, at børn skal lære iværksætteri helt ned fra 2. klasse. Hun mener, at det er en af de vigtigste forudsætninger for, at der sker en ændring, så flere kvinder tør og tror på, de kan.

”Mine døtre taler allerede om idéer og services, de vil have ud i livet – at de sagtens kan blive iværksættere er blot en reel mulighed ud af mange.”

Fleksibilitet
Vejen til at få flere kvindelige iværksættere kræver ifølge Suzanne Lauritzen mere fleksibilitet i forhold til at kunne få støtte til pasning af spædbørn. Hun har selv haft glæde af en au pair, der kunne aflaste, hvis hun sad i et opkald, når hendes datter vågnede.

Hvis du ikke kan det, skal der være andre aflastningsmuligheder, mener hun. ”En iværksætter kan ikke bare gå på barsel i ni måneder. Det er en umulighed,” fortæller hun.

”En iværksætter kan ikke bare gå på barsel i ni måneder. Det er en umulighed.”
- Suzanne Lauritzen, adm. direktør, raffle.ai

Hun peger også på, at der er et investeringsproblem i Danmark, som tvinger virksomheder til at flytte deres hovedkvarter til udlandet. Når virksomheder har en omsætning på 10 millioner kroner, er det svært at få investeringer, der er risikovillige. Først ved et sikkert driftsstadie med en omsætning på 250 millioner er der penge igen.

”Jeg har indtryk af, at mange ville foretrække at blive, hvis de kunne,” siger hun og tilføjer, at problemet langt hen ad vejen er kulturelt, men at man også kunne skrue på skattemæssige incitamenter for investorerne.