Gemt

Rollemodeller kan få flere kvinder til at tage iværksætterspringet

Alt for få har kvindelige iværksætterrollemodeller, mens de kvindelige iværksættere også udgør et alarmerende mindretal – nemlig blot 26 procent af iværksætterne.

Nyhed

31. august 2021

I dag nævner kun otte procent af Dansk Erhvervs iværksættermedlemmer én eller flere kvindelige iværksætterrollemodeller, og kvinder udgør blot 26 procent af iværksætterne.

De tal vil dog ændre sig betragteligt de næste år, vurderer Sophie Bohr Grønbæk, medstifter af den digitale forsikringsvirksomhed Undo: ”Der er så mange stærke kvindelige profiler, vi kommer til at høre mere om de næste år, og de bliver rollemodeller for næste generation.” Og rollemodeller er vigtige, pointerer hun.

”Det er vigtigt for kvinder at se, at man godt kan være iværksætter og mor på samme tid. Eller chef uden at arbejde sig ihjel.”

imagek63s.png

Sophie Bohr Grønbæk, medstifter, Undo - Foto: Jakob Møller


Skal vi så bare lade naturen gå sin gang og vente på, at kvinderne for alvor tager iværksætterspringet? Nej, fastslår hun: ”Hvis jeg havde ubegrænset magt, ville jeg straks indføre øremærket barsel. 50 procent til mænd. 50 procent til kvinder. Kvinders lange barsel betyder, at mange investorer er forsigtige med at investere i kvinder. Det er en kæmpe stopklods.”

Den øremærkede barsel vil ifølge Sophie Bohr Grønbæk få flere kvinder til at søge mod startup-miljøet. ”Vi har brug for, at flere kvinder får en fornemmelse for iværksætterlivet. Det er svært for mange startups, der ofte er udfordret på likviditet og hastighed, at ansætte en kvindelig medarbejder, fordi de ”risikerer” en lang barsel.”

”Det er i den grad iværksætterne, der skubber på for at skabe forandringer med eksempelvis ny teknologi og nye og mere fleksible måder at arbejde på."
- Sophie Bohr Grønbæk, medstifter, Undo

Mere end unicorns
Ifølge Undo-stifteren er der en tendens til, at det oftest handler om unicorns og kæmpe virksomheder stiftet i en garage, når snakken falder på iværksættere. Men der er god grund til at tale mere om alle de andre.

”Det er i den grad iværksætterne, der skubber på for at skabe forandringer med eksempelvis ny teknologi og nye og mere fleksible måder at arbejde på. Jeg tror, det vil tiltale flere typer, hvis de kan få lov til at skabe samfundsforandringer også.”

Sophie Bohr Grønbæk mener også, at der vil komme flere kvindelige iværksættere, hvis det generelt bliver mere attraktivt. Det handler blandt andet om at sænke aktieindkomstskatten og gøre det nemmere at give medarbejderaktier. Og så bør politikerne arbejde på at få flere forskellige investorer til at kigge mod iværksætterne.

imageibar5.png

Sophie Bohr Grønbæk, medstifter, Undo - Foto: Jakob Møller


”Vi har Tryg som investor. Det giver en lavere risiko, når du har en stor koncern i ryggen. Der er en iværksætterkliche om, at du skal satse det hele og have hånden på den økonomiske kogeplade. Den køber jeg ikke, og jeg ved, at den store risiko er en bekymring for mange kvinder. Derfor er det relevant at se på, hvordan vi gør det attraktivt for større virksomheder at investere i startups.”

Kontakt

Kommunikation

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent