; ;
Gemt

Plast der ikke ligger naturen til last

Den århusianske iværksættervirksomhed Pond har udviklet en plantebaseret plast, der gør op med den traditionelle fossilbaserede plast og er bæredygtig både som råvare, ved genanvendelse og til at opfange CO2.

Nyhed

10. februar 2021

Det var hjemme i kælderen hos Thomas Brorsen Pedersen, at han sammen med sin gode ven og kollega Martin Jensen lagde grunden til iværksættervirksomheden Pond for otte år siden. 

Idéen var i bæredygtighedens navn at udvikle en erstatning for fossilt plast, og det er lykkedes på basis af biomasse. ”Det var lidt for sjov, at vi gik i gang,” fortæller Thomas Brorsen Pedersen, der er uddannet maskiningeniør i plast og komposit, mens Martin Jensen er professor i kemi. De arbejdede dengang sammen hos Siemens Wind Power. Nu leder de sammen med co-founder og forretningsudvikler Pernille Alberg Pedersen en virksomhed med foreløbig 30 medarbejdere.

Thomas Brorsen Pedersen, adm. direktør, Pond - Foto: Lasse Lagoni


Ingen grænser for anvendelse
 
Indtil nu har de forsket og udvikletNæste skridt er en fabrik, som Pond har på vej på Aarhus havnDen opbygges i moduler for at opnå en fleksibel produktion af de forskellige plantebaserede materialer. Der er planlagt 16 moduler, og når den første er klar, har den kapacitet til at fremstille 15.000 ton om året.

"Vores plast kan komposteres og recirkuleres både lettere og billigere og langt mere bæredygtigt, fordi det plantebaserede materiale også fungerer som en CO2-støvsuger."
- Thomas Brorsen Pedersen, adm. direktør, Pond

Virksomheden er organiseret med en vifte af joint-ventures. ”Det er en meget hensigtsmæssig måde for os at arbejde på. Vi opnår et tæt samarbejde med vores kunder om at udvikle materialerne, så de matcher kundernes behov,” fortæller Thomas Brorsen Pedersen. Der er stort set ingen grænser for, hvad materialerne kan anvendes til. Af samarbejdspartnere kan nævnes Bestseller, hvor opgaven blandt andet er at erstatte de kendte polyesterfibre med Ponds bæredygtige plast. 

Læs også: Japansk life science-succes i Hillerød: "Potentialet er uendeligt"

Også bilproducenter, møbelfabrikker og virksomheder, der fremstiller emballage, er blandt Ponds samarbejdspartnere. 

imagerck1l.png

Thomas Brorsen Pedersen, adm. direktør, Pond - Foto: Lasse Lagoni

Vil bevare kontrollen 
Problemet med traditionelt fremstillet plast er, at det er svært nedbrydeligt i naturen, og det er hverken let eller billigt at genanvende. ”Vores plast kan komposteres og recirkuleres både lettere og billigere og langt mere bæredygtigtfordi det plantebaserede materiale også fungerer som en CO2-støvsuger,” siger Thomas Brorsen Pedersen. 

Pond har gennem de seneste år vundet en del priser og har også fået interesserede investorers bevågenhed. Vi vil helst ikke tabe kontrol med virksomheden. Derfor har vi hentet finansiering ved blandt andet frasalg af rettigheder i vores joint-ventures,” siger Thomas Brorsen Pedersen. 

Det er ikke ensbetydende med, at virksomheden ikke har udfordringer. Paradoksalt nok er det den samme udfordring, der bliver ved med at forfølge Pond - nemlig mangel på kvalificerede medarbejdere. ”Udfordringen har været at opnå en kritisk masse af kompetente medarbejdere til forskning og udvikling og at fastholde dem. Men nu skal vi også skalere, og det er et problem at få dygtige folk nok.”