; ;

Butikskriminalitet

Selvom butikskriminalitet ikke rangerer højest på listen over alvorlige forbrydelser, er det alligevel noget, vi skal forsøge at minimere så meget som muligt. Ud over de omkostninger det har for virksomhederne, kan der også være store omkostninger for de medarbejdere der havner i en ubehagelig situation, både fysisk og psykisk. Derfor samarbejder Dansk Erhverv med politi og virksomheder for at forsøge at begrænse dette problem.

Crimestat

Dansk Erhverv har sammen med en række butikker i detailhandlen udviklet værktøjet Crimestat, som siden 2010 har indsamlet data til brug for forebyggelse af kriminalitet begået imod dansk detailhandel.

Crimestat består af ca. 30 virksomheder og organisationer med samlet 4.600 butikker er tilmeldt som brugere af systemet. Som bruger af Crimestat, kan virksomheder effektivisere sagsgangene, når de registrerer butikskriminalitet og når de foretager anmeldelser af butikstyverier til politiet. Som bruger får man også tilsendt relevante notifikationer om røverier og indbrud fra andre brugere af Crimestat.

Se Crimestats hjemmeside

Billeddeling

Folketinget har vedtaget lovgivning der giver virksomhederne mulighed for at dele billeder af gerningsmænd via Crimestat. Dette kan især hjælpe til at bekæmpe organiserede bander og andre gengangere, der gentagne gange skaber problemer og usikkerhed i flere butikker i et bestemt område. Men en række restriktive regler har gjort denne billeddeling de facto umulig.

Dansk Erhverv kæmper for, at der findes en løsning på dette problem, og har derfor kontakt med Justitsministeriet for at få ændret reglerne, så virksomhederne kan bruge det værktøj, som de har fået.

TV-overvågning

Video-overvågning er det suverænt bedste værktøj i kampen mod butikskriminalitet. Især i opklaringsarbejdet, men også som forebyggende værn. Men ofte oplever butikkerne, at politiet ikke får afhentet videomaterialet inden det efter gældende regler skal slettes. Derfor kæmper Dansk Erhverv for, at virksomhederne skal have mulighed for at uploade videomateriale direkte til politiet i forbindelse med en anmeldelse. Det vil bidrage positivt til opklaringsarbejdet og lette ressourcer hos politiet, der ikke behøves at bruge mandetimer på afhentning af materialet.

Spionage

I forbindelse med den generelle ændring i verdenssituationen har trusselsbilledet, som Danmark står overfor også ændret sig. Lande som Rusland og Iran har interesse i at få informationer om danske forhold, og det er ikke kun offentlige myndigheder og virksomheder inden for forsvars- og sikkerhedsbranchen der skal være opmærksomme på dette.

Virksomheder der ikke virker som det oplagte mål for spionage, kan ligge inde med oplysninger der i den rigtige kombination og de forkerte hænder, kan bruges mod Danmarks sikkerhed. Derfor har Dansk Erhverv løbende kontakt til PET, og formidler viden til og fra virksomhederne. Derudover arrangeres kurser, hvor PET kan tale direkte til virksomhederne og rådgive dem om, hvordan de bedst sikrer sig mod spionage.

Links til netværk

Fysisk sikkerhedsudvalg 

Links til nyheder

Tal og tendenser fra Crimestat i tredje kvartal 2022

Lov om tv-overvagning

Butikker skal kunne advare hinanden om kriminelle

 

Andre relevante fokusområder

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil